Арестът в петък е бил предприет по сведения, че мъжът планира нападение с ислямистки мотиви, съобщиха вчера властите в провинция Северен Рейн-Вестфалия

"При извършените досега следствени действия не са открити доказателства за конкретна заплаха", уточни министерството на вътрешните работи на провинцията.

Но от МВР на съседната провинция Райнланд-Пфалц, където сириецът е бил задържан, казаха, че той е действал "от името на високопоставен член на "Ислямска държава".

Смята се, че може би е било планирано нападение за старта на новия сезон на футболното първенство на Германия - Бундеслигата, насрочен за края на август.

Мъжът бил задържан в град Мутерщат от отряд командоси. Той остава в полицейски арест.

Германската полиция проведе днес акции против заподозрени ислямски екстремисти в Северен Рейн-Вестфалия.

В действията, разпоредена от федералната прокуратура, са претърсени жилища и други помещения в градовете Дуисбург, Дортмунд, Дюселдорф и Тьонисфорст.

Операцията е била насочена преди всичко срещу ислямски проповедник, вербувал млади мюсюлмани, които да се бият в Сирия и Ирак. Той е заподозрян в поддържане на терористична организация в чужбина.

Петнайсет души загинаха, включително двама нападатели, а десетки бяха ранени при пет атаки, извършени в германски градове между 18 и 26 юли. За две от тях пое отговорност групировката "Ислямска държава", а три бяха извършени от кандидати за убежище.