Обвиняемите за насилието в македонския парламент на 27 април 2017 година, когато за председател бе избран етническият албанец Талат Джафери, бяха осъдени днес на общо 211 години затвор за терористично застрашаване на конституционния ред и сигурността на страната, съобщи местната телевизия Нова, цитирана от БТА.

Бившият министър на вътрешните работи и директор на Бюрото за обществена сигурност Митко Чавков получи 18-годишна присъда затвор за това, че не е дал нареждане за намеса на полицията, въпреки че е е знаел, че тълпата нахлува в парламента.

Седем други обвиняеми получиха по 15 години затвор, един 14 години, един 13 години, трима по 12 години, един 8 години и един 7 години затвор.

Един обвиняем бе осъден на 10 години затвор за подпомагане на престъпно деяние, а друг - освободен от обвинения.

Първоначално за събитията на 27 април, наречен "кървавият четвъртък", бяха обвинени 33 души, от които 31 за терористично застрашаване на конституционния ред и сигурността и двама за подпомагане на престъпно деяние.

Съдебният процес започна през август миналата година. След приемането на закона за амнистията бяха помилвани 15 от обвиняемите.

БНТ

Тогавашният лидерът на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) и сегашен парламент Зоран Заев , който беше ударен по главата, заяви на пресконференция след сблъсъците, че нападението срещу него в парламента е "директен опит за планирано убийство".

"Аз лично разпознах всички, които директно с жар и кръв в очите искаха убийство. Вярвам, че част от тях бяха полицаи, а останалата част - бандити. Вярвам, че нито един от тях няма да остане скрит зад своята маска, тъй като те могат да бъдат разпознати, макар и със скрити лица", заяви тогава той.

БТА