Тленните останки на Франсиско Франко ще бъдат ексхумирани от неговия мавзолей и ще бъдат препогребани на 10 юни до съпругата му в гробище северно от испанската столица, предаде Франс прес.

Франческо Франко

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"Препогребването на тленните останки на Франко ще се състои на 10 юни сутринта. Те ще бъдат препогребани в пантеона Мингорубио-Ел Прадо, който е собственост на държавата и се намира в гробище северно от Мадрид, където е погребана съпругата на Франко", поясни днес испанската вицепремиерка Кармен Калво.

Това решение обаче може да бъде обжалвано пред съда и така препогребването може да бъде забавено и дори блокирано.

Още с идването си на власт през юни 2018 г. социалистическото правителство на премиера Педро Санчес обяви, че ще извади тленните останки на Франко от мемориалния комплекс "Вайе де лос Каидос" (Долината на падналите), намиращ се на 66 километра западно от Мадрид.

Прехвърлянето на тленните останки на Франко оттам в гробището, намиращо се северно от столицата, ако стане на обявената дата, ще бележи края на продължила близо година съпротива от страна на потомците на диктатора и на бенедиктински манастир, който поддържа мемориалния комплекс.

Посетителите позират за снимка като правят фашистки поздрав пред гробницата на диктатора Франсиско Франко в мавзолея

Снимка: Gettyimages

Първоначално правителството трябваше да потърси подкрепата на Ватикана. След това то отхвърли предложението на семейството на Франко да се препогребе диктаторът в семейна гробница в катедралата Алмудена в центъра на Мадрид до кралския дворец. Правителството се опасяваше, че така катедралата би могла да се превърне в място на поклонение за онези, които изпитват носталгия по диктатурата.

Гробницата на диктатора Франсиско Франко в мавзолея

Снимка: Gettyimages