Около 250 000 чехи, по данни на министерството на вътрешните работи, се събраха днес в центъра на Прага, за да поискат оставката на премиера милиардер Андрей Бабиш в навечерието на 30-годишнината от Нежната революция, свалила комунизма в бивша Чехословакия, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Бабиш е обвиняван в корупция и срещу него се води разследване на Европейската комисия по подозрение в конфликт на интереси заради холдинга му "Агроферт". Министър-председателят на Чехия отхвърля тези обвинения. Той бе уличен и като агент на службите по времето на комунизма, показват тайни досиета на полицията от 80-те. Милиардерът отрича и това.

Над 200 000 души участваха в демонстрацията в парка "Летна", съобщи в "Туитър" чешката полиция. Протестът бе организиран в навечерието на 30-ата годишнина от Нежната революция, свалила от власт комунистите в бивша Чехословакия.

Демонстрантите се събраха в "Летна", място на масови демонстрации, допринесли до голяма степен за падането на комунизма през 1989 г.

Голям антиправителствен протест се проведе в Прага в навечерието на 30-ата годишнина от Нежната революция

Снимка: AP/БТА

Движението "Милион и един моменти за демокрацията", което организира протеста, призова премиера Бабиш до 31 декември да намери решение на конфликта на интереси, като се откаже от бизнесите си и медийната си империя, или да подаде оставка.

Бабиш отрича да е извършил нещо нередно и казва, че няма причина да подава оставка.

30 г. от Нежната революция

През това време президентите на Словакия и Чехия Зузана Чапутова и Милош Земан отбелязаха заедно в Братислава 30 години от Нежната революция.

Чапутова и Земан положиха венец до мемориална плоча, поставена на главната сграда на университета "Коменски", в памет на студентската демонстрация от 16 ноември 1989 г., участниците в която искаха демократични реформи в Чехословакия.

Държавните глави взеха участие и в тържествена церемония по откриването на "Чешки дом" в историческия център на словашката столица. Той ще изпълнява функциите на културен и научен център. Такава институция Чехия има в Москва, Ню Йорк и Ерусалим.

Кулминацията на тържествата по случай годишнината ще е утре в Прага. На 17 ноември преди 30 години в центъра на този град е разпръсната със сила масова студентска демонстрация. Тя дава началото на протестно движение, последвано от обща стачка, след която комунистите се оттеглят от висшите държавни постове, отбеляза ТАСС.