Между хиляда и хиляда и петстотин души се очаква да присъстват на първия намаз в "Света София" в петък, която на 10 юли с президентски указ бе обявена за джамия след като Държавният съвет отмени статута й на музей.

Сред тях ще бъдат президентът Реджеп Тайип Ердоган, председателят на Партията на националистическото действие /ПНД/ Девлет Бахчели, министри, ръководни партийни представители, съобщава телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Телевизията не уточнява дали всички тези вярващи ще бъдат допуснати вътре в храма или част от тях ще участват в петъчната молитва от площада отпред.

Обособена ще бъде и специална зона, така че и жени да могат да се включат в богослужението. Очаква се за събитието да дойдат майки на загинали и съпругите на ръководители на мюсюлмански мисии, пояснява СиЕнЕн-Тюрк.

В джамията ще се предоставят на вярващите маски, дезинфектант за ръце и молитвени килимчета.

Службата ще води директорът на Дирекцията по религиозните въпроси /Диянет/ Али Ербаш.

Докато траят богослуженията, християнските изображения - фрески, мозайки и икони, ще бъдат прикривани със завеси. Процедурата по спускането и прибирането им ще отнема около минута, пояснява СиЕнЕн-Тюрк

Това е избраният метод, а не прикриването чрез светлина, както се обмисляше по-рано.

Водещият принцип е да не бъде навредено по никакъв начин на тези мозайки, на историческото естество на сградата и на нейната архитектура, заяви президентският говорител Ибрахим Калън вчера. Той посочи, че за първата петъчна молитва след 86 години (в които "Света София" имаше статут на музей) на 24 юли вътре в сградата ще бъдат допуснати ограничен брой вярващи. Той не уточни техния брой, но според предишни публикации в турски медии ще могат да влязат 500 души.

"Това е дом на Аллах, отворен е за всички", изтъкна той, но добави, че е необходимо спазването на известни ограничения заради Covid-19. Както той подчерта обаче това няма да става по списък на подбрани лица. "Няма протокол в дома на Аллах, няма разграничение ВИП. Всички там са равни", каза той.

В "Света София" ще бъдат върнати и редица предмети от времето, когато храмът е служел като джамия, а подът ще бъде покрит с килими, каза още Калън.

В неделя турският президент Реджеп Тайип Ердоган заедно с министри от кабинета посети за първи път "Света София" след указа му от 10 юли, с който "Света София" бе обявена за джамия.