Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заедно с министри от кабинета днес посети "Света София" в Истанбул, която на 10 юли с президентски указ бе обявена за джамия след като Държавният съвет отмени статута й на музей. Това е първото посещение на Ердоган в джамията след президентския указ, съобщи за БТА Нахиде Дениз.

Ердоган се е запознал на място с подготовката за извършването на първата масова петъчна мюсюлманска молитва (намаз) в "Света София" на 24 юли, съобщиха турските медии.

Идния петък, който е свещен ден за мюсюлманите, храмът официално ще бъде отворен за мюсюлмански богослужения (пет пъти намаз през деня и др.), така че молитвата ще има и смисъла на церемония по официалното откриване на "Света София" като джамия след 86-годишно прекъсване.

24 юли е знакова дата за Турция, понеже съвпада с Лозанския мирен договор от 1923 г., с който се определя суверенитетът и границите на Турция.

Церемониалният намаз на 24 юли в "Света София" се оценява и като на послание на Ердоган срещу реакциите, които идват от редица страни заради промяната на статута на "Света София" от музей в джамия, посочват източниците.

Поради това се извършва усилена подготовка. Поканени са и гости от чужбина. Очаква се да присъстват около 1000 души. Ръководителят на Диянета Али Ербаш ще ръководи намаза.

Един от най-важните въпроси е за съдбата на християнските мозайки и стенописи, които са уникални и са световно културно богатство. Турски отговорни лица вече заявиха,че те ще бъдат запазени.

"Мозайките и стенописите ще останат недокоснати, за да бъдат виждани от всички хора от различни националности, които ще посещават джамията", заяви по този повод президентският говорител Ибрахим Калън.

Президентският помощник Фуат Октай в интервю пред в. "Хюрриет" заяви, че в джамията ще бъде монтирана светлинна система. По време на мюсюлманския намаз в помещенията, където ще се изнася молитвата, със светлинни отражения ще се затъмняват стенописите и фреските. А през времетраенето на намаза пак със светлини ще се проектират върху тях сури от свещената книга на мюсюлманите Куран-и керим.

По думите на президентския помощник системата била оригинална турска и не позволявала повреждането на стенописите.

Реджеп Ердоган посети храма "Света София". На снимката е в средата с един от своите внуци

Снимка: AP/БТА

Според експерти светлинната система, която ще се ползва в "Света София", ще бъде подобна на тази, която се използва в киното, а също и в някои европейски музеи. Монтирането й ще се извърши от турски инженери.

Посочва се, че в подготовката на "Света София" за мюсюлманските богослужения се подхожда много внимателно, за да не се допусне повреда на историческите ценности.

Турският президент не направи изявление във връзка с днешното посещение в "Света София", а само публикува снимки в Туитър.