Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е отхвърлил идеята лично той да отслужи първия намаз след отварянето на "Света София" като джамия по-късно този месец, съобщават турски издания. Лидерът на Турция, възпитаник на религиозно училище "имам хатип", отклонил отправеното му предложение, като казал, че това би било прекалено.

Очаква се първият намаз в храма да се състои на 24 юли, напомня турският печат, позовавайки се на изказване на Ердоган.

В. "Йени Ася" цитира думите на кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, който заявил, че в неговите представи "Света София" винаги е била джамия.

"В съзнанието и ума ми "Света София" е джамия още от 1453 г." (когато османците завладяват Константинопол, бел.ред.), заявил Имамоглу, член на опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП).

Градоначалникът се противопоставил на квалификациите за първа молитва и първи езан(призив за молитва) в "Света София", като припомнил, че първият езан след решението на Министерския съвет от 1934 г. за превръщането на храма в джамия е бил прочетен от премиера Сюлейман Демирел през 1980 г.

Турският печат днес откроява също уверенията на президента Реджеп Тайип Ердоган и говорителя на управляващата Партия на справедливостта (ПСР) Йомер Челик, че и като джамия "Света София" ще запази всичките си характеристики.

Ердоган е гарантирал това пред руския президент Владимир Путин в телефонен разговор вчера, пише в. "Джумхуриет". Турският лидер е уверил, че всички християнски светини в храма ще бъдат съхранени.

В. "Акшам" пък цитира изказване в този смисъл на Йомер Челик, според когото "Света София" ще бъде дори по-добре съхранявана като джамия. Говорителят посочи, че мозайките ще бъдат покривани по време на мюсюлманските молитви, но по всяко друго време християнските икони отново ще бъдат на показ за посетителите, а влизането в храма ще е вече безплатно.

Според "Йеничаг" прикриването на лицата на християнските светци може да стане чрез затъмняването им с лазерна светлина. Друг вариант е те да бъдат покривани с плат.

"Биргюн" съобщава за "търговия със "Света София" по повод организирани от турска фирма "турове за намаз" срещу 235 турски лири. След като обявата била приета с негодувание, фирмата в крайна сметка я свалила.

Мозайките в храма "Света София" ще бъдат покрити със завеси или лазери по време на мюсюлманските молитви, съобщи междувременно говорител на управляващата партия в Турция. Не е ясно как точно ще действат лазерите, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

През останалото време християнските икони ще бъдат открити и достъпни за всички посетители при безплатен вход, уточни управляващата партия. Според неин говорител - православните християни и "Света София" са страдали в продължение на години по време на "Латинската инвазия", водена от папския престол през 13-и век, когато кръстоносците са разграбили катедралата.

Миналата седмица президентът Ердоган превърна старинната сграда в джамия, след като турски съд обяви за незаконно правителствено решение от 1934-а година за предоставяне на музеен статут на "Света София".

Трансформацията предизвика критики от Гърция, Русия, Съединените щати, Евросъюза и папа Франциск. ЮНЕСКО обяви, че ще преразгледа статута на храма като част от Световното културно наследство.

"Съветът осъди решението на турските власти да превърне отново в джамия такъв емблематичен паметник като "Света София". Това решение неизбежно ще засили напрежението, ще предизвика разделение между религиозните общности и ще подкопае усилията ни за диалог и сътрудничество. Имаше огромна подкрепа за това да призовем турските власти спешно да преосмислят и отменят решението си", заяви върховният представител по въпросите на сигурността и външните работа Жозеп Борел.