"Неизбежно беше това да се случи, но е много тъжно и е още един удар за популацията" - каза проф. Дарън Крофт от университета на Ексетър. Той обясни, че Грани е помагала на семейството си да оцелее със своите знания кога и къде да намират храна.

Грани – с официално име J2 - беше на повече от 100 години. Тя беше звездата на документален филм на Би Би Си за работата на биолози, наблюдаващи нейния клан. За последен път е видяна на 12 октомври 2016 г.

Проследяването на Грани и други майки косатки (матриархи) разкри ролята им в семейството им и колко важни са те за оцеляването на другите му членове.

Наблюденията помогнаха и за изследване на еволюционна загадка.

Известни са само три вида, в които женските живеят дълго след менопаузата - два вида китове - косатките и тропическата гринда, и хората. Дори най-близките ни сродници – шимпанзетата, не надхвърлят детеродна възраст.

Оказа се, че матриархите извън детеродна възраст имат голямо предимство за оцеляването на вида и това вероятно е причина те да спрат да се възпроизвеждат.

Популацията на Грани живее в Тихия океан край Северозападната част на Северна Америка. В края на миналата година тя се е състояла от 78 животни.