А оптимистичният поглед към света вероятно няма никакво влияние върху сърцето, добавя американският всекидневник.

Финландски учени са провели продължителни наблюдения над 2267 мъже и жени на възраст от 52 до 76 години.

В началото на изследването на участниците са били представени 6 твърдения с молба да оценят по скала от 0 до 4, доколко те се отнасят до тях.

Текстовете, послужили за "измерване" на песимизма били или позитивни (например "В несигурни времена обикновено се надявам на по-доброто"), или негативни ("Ако нещо може тръгне зле за мен, така и ще стане").

Учените са регистрирали и равнищата на холестерол, кръвното налягане, показателите за захар и други показатели на здравето и навиците.

През следващите 11 години 122 души от наблюдаваната група са починали от коронарна болест на сърцето. Учените първо изолирали влиянието на тютюнопушене, диабет и други рискови фактори.

Оказало се, че в най-песимистичната една четвърт от участниците вероятността от смърт поради сърдечно заболяване е двойно по-висока, отколкото при същия процент (една четвърт) хора с най-ведър поглед към живота.

Оптимизмът обаче няма никакво отражение - в никоя посока, върху смъртността.

„Чертите на вашата личност могат да влошат физическото ви здраве – казва водещият автор на изследването д-р Мико Панкалайнен, психиатър в болница във финландския град Лахти. – Ако сте песимист и имате някои здравословни проблеми, за вас е още по-важно да се грижите за физическото си здраве.”

Изследването е публикувано в здравното издание BMC Public Health.