Било е внесено предложение в този смисъл в законодателния орган, предвиждащо углавни наказания за лицата, извършващи езотерични услуги срещу заплащане, съобщава сайтът Лента, цитиран от БТА.

Руските законотворци изтъкват факта, че в страната действат около 800 хиляди гадатели, като техният брой е по-голям от този на лекарите, практикуващи на територията на Руската Федерация.

Пазарът на езотерични услуги се оценява на 30 милиарда рубли.

Интересът към езотеризма се подклажда от многобройни телевизионни формати. "Зрителите възприемат гаданията за чиста монета и започват да си дават парите на екстрасенсите, дори и взимат заеми", изтъква авторът на законопроекта, депутатът Сергей Вострецов.

Той предлага да се промени член от Наказателния кодекс и да бъдат лишавани от свобода гадателите в срок до 10 години.

Заклинателите от своя страна възроптаха срещу криминализирането на дейността им. "Този, който работи законно, никога няма да се скрие и действа максимално прозрачно. И като всеки труд, и тази дейност трябва да бъде заплащана", счита участник в телевизионното шоу "Битки на екстрасенсите".

От Руската академия на науките изтъкват от своя страна, че никой от хората, претендиращи, че са екстрасенси, не е могъл да докаже в лабораторни условия своите свръхестествени способности.