Създаването на постоянни космически бази на Марс е преждевременно и ще бъде много скъпо, така че е по-добре да се съсредоточи вниманието върху строителството на бази на Луната, считат руски учени, цитирани от ТАСС и БТА.

Агенцията сондира мнението на учени от конструкторското бюро "Лавочкин", където се създават всички междупланетни и научни космически апарати на Русия.

Според тях съвременната представа за колонизацията на космоса позволява да се отдели Луната като най-перспективно небесно тяло за създаването на постоянна космическа база и в подготовката на по-нататъшното овладяване на космическото пространство.

Аналогични планове за Марс изглеждат безперспективни, тъй като обезпечаването на безопасността на екипажа в дълговременна станция на Червената планета са многократно по-сложни, в сравнение с формирането на подходящи условия на Луната.

Участието на пилотирани експедиции до Марс ще представлява преждевременна загуба на ресурси от Русия в мероприятие, което обещава ниска научна възвращаемост.

Специалистите от конструкторското бюро Лавочкин предлагат да се строят бази под повърхността на Луната или с помощта на 3D принтери непосредствено на лунната почва.

Въвеждането в експлоатация на жилищните постройки и на лабораториите трябва да се извърши автоматично още преди пристигането на първата пилотирана експедиция.