Руски специалисти: Рано е за бази на Марс

Руски специалисти са на мнение, че е преждевременна подготовката за създаването на бази на Марс.

Обратно в новината

Коментари - Руски специалисти: Рано е за бази на Марс | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Да марс е преминал през метеоритен облак, това е видно от начупените скали по повърхността и големите количества прах.

Това което е станало на Марс ще стане и на Земята "Ванга: водата ке изчезне, тия отгоре ке падат доле в кръв".

На марс е имало жетока нуклерна война,,Милиони наши деца преродени там като домашни здрави хора с средни пишки са избити зверски.. Имало е тн ТРЕТО ПРИШЕсТвИЕ Н А ОсОБенно жЕстОКИ ВраГОвЕ

Американците упорито насочват вниманието на всички към Марс, защо ли? Не е ли по-логично първо Луната да се колонизира. Пък и са били там вече толкова пъти (хинт, хинт). Ама на руснаците тия не им минават. Ми сега?

края на работния ден ще минеш да си прибереш жалкия хонорар в копейки и утре пак си на тръстиката: ще жулиш тъпи постове в угода на господарите си и ще замърсяваш интернет пространството като колегите си от другата страна на барикадата. А нормалните потребители ще трябва да ви търпят тролските лайна. Нещастници!

Звучи напълно логично. Луната е на 380 000 км от Земята, Марс е на над 55 000 000 км. Вече над 40 години изминаха откакто човек стъпи на Луната, а все още там няма изградена база. Как да очакваме в скоро време база на Марс след като е все още под въпрос кога ще стъпи там човешки крак? Да не говорим, че разликата в разстоянията от Земята до двете споменати по-горе небесни тела е близо 150 пъти. Какво изобщо има да се коментира тук? Разбира се тъпоумните щатски и руски тролове могат и се замерят с всякакви лайна под всяка една статия, но това не променя очевидните факти.

а логиката какво ти подзказва за факта, че все още не е построена база на Луната? Може би не е логично?

Прочети последното изречение от поста ми отново. То отговаря на твоя въпрос, както и на подобни въпроси на твоите колеги.

То и на Еверест още няма. И на Мариянската падина няма. И 99% от Русия няма повече от землянка... Да ти имам тъпата логика. С такива като тебе Америка нямаше да е открита.

Тъпа е твоята логика. Къде ще я построиш тази база на Еверест? И после за чий х.й ти е база там и в Марианската падина? Ако следваме твоята умна логика да вземем да построим база още по-далече в космоса, например на някой от по-големите спътници на Сатурн. Човечеството още няма свястна, средно-голяма и добре оборудвана орбитална станция около Земята, ще скачаме директно да правим такава на 55 000 000 км. Пълни глупости и разхищение на ценни ресурси.

Роскосмос планира до 2030 година да прати руснак да стъпи на Луната :) иначе общите приказки които за изприказвали са само болумач. Луната няма естествен метеоритен щит и от тази гледна точка не си заслужава труда и вложените средства. Но умрелия кон Роскосмос трябва с нещо да си чеша егото и да има достатъчно дългосрочни задачи за да се пенсионират научните светила в него.

какъв естествен метеоритен щит има за разлика от Луната? Жалката, тънка атмосферна обвивка, която има и която продължава да изтънява непрекъснато не може да спре почти нищо. Повърхността му е набраздена от метеоритни кратери почти колкото повърхността на Луната. Айде опитай да вкарваш малко мисъл преди да пишеш глупости.

Луната има няколко предимства пред Марс: - стига се за 3 дни полет спрямо 7 месеца до Марс - радиосигналите стигат до Луната за 1,5 секунди спрямо около 20 - 30 минути до Марс - обратното излитане от Луната и завръщане на Земята е възможно, докато същото засега не е възможно от Марс. Който отиде на Марс, там е до живот. Но с това свършват предимствата на Луната. За човечеството няма никаква полезност в нея, освен да вдъхновява поетите и влюбените. Всеки килограм полезно тегло в една ракета струва хиляди и десетки хиляди долара. На Луната няма полезни изкопаеми, които да са няколко пъти по ценни от златото и да си струва да ги копаем там и да ги пращаме на Земята. Издръжката на една малка база там ще ни струва цяло състояние. Представете си какво ще струва доставката на 1 бутилка минерална вода за екипажа в нея. А само вода ли трябва? Храна, кислород и много, много други неща. Повтарям - всеки килограм товар до там е много по скъп от златото. Луната въпреки че е много по близо от Марс е и много по негостоприемен обект от него. Тя е просто един голям астероид. Няма атмосфера, разликата между дневна и нощна температура може да стигне до 300C. Марс поне си има рядка атмосфера, на полюсите си има ледени шапки, няма големи температурни аномалии. Един ден Марс може да бъде спасение за човечеството, когато Слънцето влезе във фазата на Червен гигант и достигне чак до Земята. Марс като по надалеч може и да оцелее. Но човечеството ще трябва векове и векове упорито да облагородява тази планета за да я направи годна за живот.

акъла. Докато слънцето стане червен гигант на Земята може да се сменят поне 10-на цивилизации. Много на едро се вземаш като представител на нищожната, ниско-развита човешка цивилизация, че да умуваш над планове за бъдещето в такива грандиозни времеви мащаби. Стабилното развитие се гради с малки, но постоянни стъпки. Такива засега липсват. А който бърза бавно стига. Изчакай 10-15 години да видиш докъде ще стигне Мъск с неговата припряна "колонизация" на Марс... точно до под кривата круша. Тъпата човешка раса още не може да се обедини и да осмисли как да спре самоунищожителното си развитие с което води Земята до екологична катастрофа ти си се закъхарил какво ще правим като остарее слънцето. Да ти имам грижите.

Руснаците първо да кацнат на Луната тогава да се отварят щото Американците вече бяха на Луната сега към Марс са се запътили

Те точно затова искат да кацнат на Луната, за да покажат че никой не е бил там преди. На някой май му треперят гащите в момента.

значи американците да са спокойни - Русия няма да прави бази в тяхните щати и планети ..

На руснаците им е рано защото ще им трябват визи, а те са скъпи.

То на руснаците и за самолетоносач им е рано като ги гледам :d

Виж ся чадгин, всеки с проблемите си! В Русия се мисли за космоса, в Бьлгария се мисли за това ,че в кюстендилско и благоевградско са свършили дървата за огрев. Така, че иди и си погледни кюмбето да не е огаснало случайно, а с такива неща като космос и самолетоносачи даже не си задръствай празната кратунарка, а мисли за дърва, кюмюр и за хляб, щот не се знае утре каруцата с хляба дали ще стигне до колибата ти}:-)))

Пак си препил с "Бояришник". Не се занимавай с дървата в кюстендилско, виж помисли за утре какво остана за пиене.

над 50% живеете в землянки и се наливате със самогон, цялата рашия е затънала в кал, никаква инфраструктура, тръгнал си да коментираш България ?

А ти ако знаеш колко си тъп ще легнеш да мреш

Ракетата Енергия -наистина е огромно постижение за съветската наука и промишленост,но в СССР по това време е нямало необходимата предпоставка за натоварване на научният ресурс и цялата тази ракета е станала бесзмислена! Защо се е получило така ли? Ами защото стотен тона ,които е можела да изнесе в Космоса ракетата е трябвало да бъдат натоварени с научна апаратура ,която в СССР е нямало!!! Това е ярък пример за безсмисленото фалиране на СССР от налудничави проекти,без смисъл! И ако путин иска да фалира окончателно расията ,може да повтори опита.

Руснаци, за вас за всичко свързано с Марс е рано..първо питайте Фобоса как беше на дъното на океана

За Марсохода ще се използва последна технология гориво - восокооктанов лосион за вана.

Не, ще използват дърва от благоевградско и кюстендилско, те затова сега там дървата са свършили, щот са ги взели за ракетно гориво! Евродърата все пак са по високотехнологични от дървата от тайгата! Чалгопитек явно каруцата с хляба пак не е стигнала до колибата ти, че и дървата свършиха}:-)))

Те янките миналата година кацнаха на Марс и даже кльопаха марсиянски картошки-питайте Мат Деймън от US фирмата Holyweed!!! ХО ХО ХО

по-интересна е темата за рашките марсоходи, които са с традиции на Червената планета .......... разсъждавай на тази тема, докато ти посинее полирания мозък !

А руснаците, какви интересни sci-fi блокбъстъри пуснаха през миналата година, че ги забравих?

Comming soon...на 26.01-"Притяжение"!!! ХО ХО ХО

Я ти ми напомни бьлгарските , че и аз ги забравих, освен Шивачките де}:-)))

За това няма смисъл да се строи . . . Ако им се предложи водка - ще построят всичко на акорд !

Къв марс ги гони тея бе? Да направят първо автомобил и компютър, пък после да говорят

Путинопитек от Путлеристан

Чалгаропитек от Чалгаристан

Докъдето им стигат възможностите, дотам е най-добре. Ама и на луната скоро не ги виждам, щом парите и за водка не стигат.

На руснаците и за Луната им е много рано! Рано им е за пилотиран полет,а за бази на Луната могат да си мечтаят само поне до 3000 -та година. Проекта на американците- Аполо струва 45 милиарда долара. Файдата от това е -360 кила Лунен материал събран с човешка пот. Един робот може да направи същото без проблеми. За да се стигне и кацне на Луната с пилотиран полет е нужен екипаж от няколко човека и два модула. Единият да е в орбита другият да се приземи и върне обратно до орбиталния модул. Товар около 140 тона!!! Единствено Сатурн 5 е можел да изведе такъв товар в Космоса. Руската Енергия е можела да изстрелва 100 тона в околоземна орбита. И двете ракети носители не съществуват вече. И най -интересното е ,че не могат да бъдат пресъздадени отново,защото няма нито икономическа нито политическа необходимост от това. А за лунни бази даже не може и да се мисли.,при технологиите които имаме в момента. Какво ще правят с 3Д принтер? статуя на Путин в пълен размер ли?

технологии за лунни бази Илон Мъск какви бази и градове бълнува да прави на Марс след има-няма 40-50 години? Напълно правилно е мнението на руските специалисти: земляните нямат бази на Луната, а се стягат да градят бази на Марс, това е най-малкото нелогично.

Руснаците отдавна са създали колония на Марс, но не си падат по шоутата като американците.

Всеки ден "отлитам" до там след 2-рата водка.

То според рашките и електромобили не ни трябват ама Елънчо не мисли така ;)

До Шефче. Едно си баба знае, едно си бае. Холивуд е в кухата ти кратуна приятелю. Като си празен като хралупа поне не коментирай. Чети изказванията на съветския космонавт Леонов, че всички които смятат, че Сащ не са били на луната са идиоти и глупаци, точно като теб.

И що сега не отидат? Зедно с някоя рашка? Ей-така, за шоуто, да покажат къде са били и какво са правили?

Щото го няма вече Кубрик, що... А Лукас и Камерън вече си имат достатъчно милиарди, за да им се връзват на глупостите, че със станиолено корабче могат да стигнат до Луната...

АКО, приятелю, имаше поне малко научни и инженерни познания, вече да тичаш към печката, за ПЕПЕЛ да си ПОСИПВАШ главата за глупостите, които пишеш от НЕВЕЖЕСТВО!!! Освен това, явно НИЩИЧКО НЕ ЗНАЕШ за това, как стоят нещата в света!

Много си глупаво дете малко. Убих те с факти и ти пак продължаваш да пелтечиш простотии.

"Освен това, явно НИЩИЧКО НЕ ЗНАЕШ за това, как стоят нещата в света!" Предполагам, че и ти си запознат с информационните и морални закони заложени в основата на Порядъка и в следствие на това знаеш точно как стоят нещата в света... :)

Смях в залата :)))) Абе вие първо мислете за асфалт, канализация и топла вода в деревните, а пък после говорете за бази на Марс :))))) Бахти и мечтателите са тия чибурашки :))))) В Канада във всяка къща, независимо дали е сама и колко е далеч, има водопровод, канализация и електричество !!! В центъра на Масква се изхождат в парковете, поради липса на условия, ама иначе гпворят за бази на Марс - Бухаххахаххахахахахаххахахахаааа

Стани си от главата и ЧЕТИ! Руснаците казват, че ЗА МОМЕНТА не е възможно да се осъществи ФАНТАЗИЯТА - пилотиран полет и база на Марс!!! И ако си говорим за "чибурашки" и "кравари", да не забравяме, че САЩ са във фактически ФАЛИТ С 20 000 000 000 000 долара ДЪЛГ и едни 50 - 60 милиона ХАМЕРИКАНЕЦА са на ПОМОЩИ ЗА ХРАНА......................! На Марс ми тръгнали.................!!!

Кой е този руснак който го казва бе? Кой? Име? Тъпотии и измислици на малоумен путлерист. Аре стига лъга. Що ТАСС никога не каза че е нямало полети и всичко е измислица, а???? 21 юли 1969 г. престой 21 часа 36 мин 19 ноември 1969 г. - 20 ноември 1969 г. престой 31 часа 31 мин 5 февруари 1971 г. - 6 февруари 1971 г. престой 33 часа 14 мин 31 юли 1971 г. - 2 август 1971 г. престой 66 часа 55 мин 21 април 1972 г. - 24 април 1972 г. 71 часа 2 мин 11 декември 1972 г. - 14 декември 1972 г. престой 75 часа 1 мин

В период с 1968 по 1972 годы по программе Аполлон было выполнено 9 полётов к Луне. Три экспедиции прошли без высадки астронавтов на Луне и шесть с посадкой на Луне. Всего 24 астронавта США летали до Луны и обратно. Во время каждой из шести экспедиций с посадкой на Луне два астронавта выходили на поверхность Луны и один оставался в орбитальном модуле; таким образом, на Луне побывали 12 землян. Три астронавта Джеймс Ловелл, Джон Янг и Юджин Сернан по два раза летали к Луне, причём Янг и Сернан во время второго полёта высаживались на Луне. Из-за аварии, произошедшей на Аполлоне-13, Джеймсу Ловеллу не удалось высадиться на Луну.

Ти разбираш ли, че откакто съм се родил (а от тогава мина доооста време), ние всеки Божи ден чакаме САЩ да фалират, а те гадовете се стискат и стискат за животеца... :)

някой спомена ли че мисията до Марс за сега е подсигурена само с "уан уей тикет".. :-))) Хубава си беше Иръпшънката. В същност песента бе на Нил Седка. Най-добре е все пак да се обърне повече внимание на нашия общ междузвезден кораб - Земята.

Путин може да ги качи на Меркурий. Нали сега си Мерят Ку с Тръмп. Там е истината. Путиноидите са най-великите екземпляри на света.

Какво имал Пути(н)? :))) не го вЕрвам... Чуркин по-може да се мери

Янките на Марс,циганите на...Сатурн...и всички на Земята ще живеем къде,къде по-добре!!! ;-) ХО ХО ХО

И кой ще доставя газ за Европа ако изгоним циганите на Сатурн?

До Я. Този порядък изобщо не е малоумен за разлика от теб. Сащ са били на Луната, а това, че РОССИЯ не е била си е неин проблем.

Я пак..........., КЪДЕ СА БИЛИ САЩ!??????????? В Холивуд!?

Нито една държава, нито едно правителство, нито една разузнавателна агенция не е оспорила мисиите до Луната, да мисиите - повечето тъпаци си мислят, че е било само едно кацане... И идваш ти, шефче и ми говориш за Холивуд, изживяваш се като крайна инстанция. Хората спорят с факти, а твоите доводи са нещо като станиолени партенки :)... Аре живей...

21 юли 1969 г. Нийл Армстронг 19 ноември 1969 г. - 20 ноември 1969 г. Чарлс Конрад , Ричард Гордън, Алън Бийн 5 февруари 1971 г. - 6 февруари 1971 г. Алън Шепърд, Стюард Руса, Едгар Митчъл 31 юли 1971 г. - 2 август 1971 г. Дейвид Скот, Алфред Уордън Джеймс Ъруин 21 април 1972 г. - 24 април 1972 г. Джон Йънг, Томас "Кен" Матингли, Чарлс Дюк 11 декември 1972 г. - 14 декември 1972 г. Юджийн Сернан, Роналд Еванс, Харисън Джак Шмит А рашките гледат от долу с телескопа и псуват като хамали. А в ТАСС и дума не обелват за манипулация. Само тъпаци като тебе си измислят теории.

Експедициите и базите на Марс са БЪЛНУВАНИЯ на болни мозъци и добра схема за ЗОМБИРАНЕ!!!!!! Всеки СРЕДНО ГРАМОТЕН човек трябва да знае, че това са ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ! НО, практиката показва, че вярващите са огромна част от обществото - промиването на мозъци върви добре...................

човек който вярва на вова кагебето няма права да се присмива на НИКОГО :)))

да... земята е плоска и слънцето обикаля около земята. Даже по-скоро обикаля около Путин. тъп < по-тъп < най-тъп < Путлерист.

шефче

Освен да разпознаваш буквите по клавиатурата - и малко МОЗЪК требва!!!

Шефче, шефче, що ли не спреш да се напъваш?! А са те питам: електромобилите на Мъск, по възможностите (за сегашните възможности говоря, не мисли, че подценявам възможностите им) на руснаците ли са? Особено в комбинацията с автопилот? Не, но тия на Мъск вървят и се харчат много добре. А акумулаторите с голям капацитет на същия този Мъск, за осигуряване покритието на дневната консумация на едно жилище? Ами май само той засега ги предлага успешно. А стъклените керемиди, заместващи конвенционалните слънчеви панели, пусна ли ги пак Мъск успешно на пазара? Пусна ги. А ракетата му, SpaceX, чиято първа степен се връща и каца на плаваща платформа? Май и тя върни доста успешно. Та, пак те питам: в какво досега Мъск ни е излъгал и не е успял, та да не му повярваме на идеята да колонизиране на Марс? Естествено е, че руснаците ще ни разправят, че гроздето е кисело, че е рано за колонизиране на Марс и трябва са се насочим към Луната - просто няма какво друго да кажат, за да оправдаят неспособността си (на този етап) да се насочат към Марс. Най-малко, трябва да се излезе с някакво разумно обяснение пред руската нация. Между другото, изброявайки поктигнатото от Мъск, пропуснах свръзвуковия влак, Hyperloop. Вярно е, че е все още в стадий на разработка, но вече има подписани договори за изграждане на такива линии между Братислава и Будапеща, Братислава и Виена, кокто и Дубай - Абу Даби: това просто говори за вярата, която имат в Мъск.

шефче

Всичко много красиво си го написал, поздравления за което! Но с тия глупости руснаци-американци, пропускаме фундаменталното!!! А то е: с каква големина трябва да е космическият кораб ИЛИ колко хиляди космически кораба трябва да летят към Марс едновременно, за да осигурят ЖИЗНЕСПОСОБНОСТ на примерно 5 човека!???? И дали това е възможно на този етап, пък да не говорим за целесъобразност!!! А пък тия хора, да кацнат на Марс, да изградят база и да живеят там ........................ПОМИСЛИ ГО и сам ще разбереш, колко е ТОТАЛНО АБСУРДНО!!!

отговорът е много прост мятат на марс няколко тона водка руснаците от народа сами ще намерят начин да стигнат а отностно новината - кисело е гроздето и на луната няма да стъпят при сегашните тенденции

Всяка ватенка от великата рус,с по два безплатни трудодни с китка и лопата на Луната,да окопават базата. Следващата цел ще е Слънцето,ако македонците не го разграбят до тогава!

Едно нещо само! Само едно нещо с практическо значение внедрено на Земята,като оставим настрана телекомуникационните връзки и технологии и военни приспособления от стотиците милиарди долари потрошени в открития Космос?

Това Спагетеното чудовище ли ти го каза?

Ми прав е - нека първо стъпим на Луната и едва после да мислим да строим бази на Марс. Обратният порядък е меко казано малоумен.

Даже, както колегата Потурков е написал по-долу, да си оправим първо земните пустини - да ги засадим с нещо или поне да ги превърнем във фотоволтаични паркове. И да тренират върху тях колонизацията колкото си искат! Хем с придобитите знания и умения после ще им е по-лесно на Марс, хем ще отворят площ и работа за още няколко милиарда души.

Абсолютно си прав !Имаше един проект за прокарване на канали от Средиземно море към Сахара и макар да е солена вода щеше да доведе до влажност и промяна на климат и почва.Оставиха го-нефта и оръжията ,били по-важни.

7 месеца без грам алкохол -чисто самоубийствена мисия. Освен ако не изпукат течният водород на мотора на парахода. Три дена до Луната -иди дойди!

Бе те да вземат земните пустини да колонизират, дето са им под носа и имат всички необходими условия за живот... По Луната и по Марс ми тръгнали посерковците...

Чула жабата, че ще подковават коня и тя крак дигнала. Още не могат да произведат кола по съвременните стандарти, за Марс ще говорят. Всъщност това остава, да говорят. Но са прави, не е дошло още времето.

Кола не могат, ама лосион могат...

Каква военна база става на Луната не е истина. Могат да гърмят всички сащстки спътници от там като патици!

О, като видях толкова коментари, бях сигурен, че тук са се събрали знаменити астрофизици, планетарни експерти и специалисти по терраформинг. Всичките те - соросоиди и на издръжка от Козяк. Както и да е. Няколко неща, които ще поохладят ентусиазмът към Марс. Кислород няма, атмосферата е силно разредена и постоянно изтича в космоса. Няма геомагнитно поле, затова космическата радиация е на опасни нива. Вода няма, почва няма, органични вещества няма. Това значи, че първите заселници ще трябва да си носят всичката храна, вода и кислород за някоя и друга година напред. Десетки хиляди тонове само те. Конструкциите за базата отделно. Заселниците ядат, пият вода, серт, уринират и смесват тази тор с марсиански пясък с надежда да се получи почва. Това само и изключително под покрив, при изкуствено поддържано високо налягане на въздха подобно на Земята. Защото иначе водата и влагата се изпаряват и изчезват. Остава им да си садят чушки и домати и да им е сладко после. И растения заради кислорода. Голям кеф ще бъде, без съмнение. Разговорите със Земята ще бъдат с 1 час забавяне. Толкова им трябват на радиосигналите в двете посоки. Малка затворена база, миришеща на лайна, къпане няма, има забърсване на мръсотията с навлажнени кърпи. Пране на дрехи няма, водата е 100 пъти по ценна от злато. Навън камънаци, студ, радиация и без скафандър е самоубйство за минути. Е, грешат ли руснаците, че малко избързваме? Едно е научната фантастика, друго е реалността.

Въпреки всичко бих тръгнал на секундата. Какво друго може да си заслужава повече?

тръгвай, няма да ни липсваш. :-)))

за разлика от марс, всички тя неста ги има в изобилие на луната.

И тука ще се напълни със селяндури, като у Софето!

Марс е изконна руска планета !

Ако успеят да пратят 100-200 Армати там, наистина ще си е.. м..та! :) Който кацне и ще му гръмват балона :)

и как така? Верно путлеристите сте най-тъпата паплач на света :)))

Не съди по себе си за другите...

ако ги сравнявам с тебе може и умни да ги изкараме, само че това ще се нарича флуктуация щото и ти си такъв :)))

Преди години един от космонавтите, лекар беше казал нещо забележително, на което никой не обърна внимание. "Космосът е изключително враждебна на човека среда. Чак в Космоса си дадох сметка, до каква степен е приспособен човек само и единствено за земен живот". Космонавтите се връщат на земята само след няколко седмици или месеци напълно изтощени и с месеци не могат да дойдат на себе си. Костите им се разреждат, мускулите отслабват, поражения на сърце, бъбреци, психика, всичко. Човешкото тяло е адски крехко и вирее що годе само на земята. Зависимо е от магнитни полета, ритми на ден и нощ, сезони, йони, бонбони, плюс, че е защитено от радиация, каквато в Космоса е безумна. Дълъг полет до Марс означава да кацнат развалини там. Дори д имат перфектна станция, отново отиваме на магнитни полета, сезони, безброй неизвестни земни фактори и т.н. Извод: трябва много голям научен скок и напредък, за да се отиде там бързо и безопасно. И да се изградят станции 100% имитиращи земни условия. Дори на Луната няма да е по-лесно достижимо. А това че 100 човека са пили боярищник нищо не казва за Русия. В Перник се бият с винкели, но нима всички сме такива?

Не мога да разбера за какъв Марс говорят постоянно, като не са стъпвали на Луната, която е толкова близо от 45 години (последен кораб 1972 г.) Нека първо колонизират Луната, което е много по-лесно и когато придобият опит, тогава да мислят за Марс. Всичко друго е обречено на провал със сигурност.

Алконавтите биха изпили горивото на половината път до Луната! Откат измряха пленените в края на ВСВ немски специалисти и всички руснаци дето са работили с тях, то в Русия приключиха с изследването на космоса...

Никога няма да забравя , какво казва един черноработник във фабриките произвеждали V2 Като ракетен инженер Вернер фон Браун си е живеел добре върху смъртта на хората. Та като стана дума след Фон Браун американците до къде я докараха? Две совалки с общо 14 мъртви.

Буба лази...

Вземи сравни с това дето правят младите хора в Space-X със идиотщините на самоварите дето се напиват с шампоан

глупости на търкалета.ссср винаги са живели на марс

Ми то след 60 години на близка земна орбита Марс изглежда просто ... недостижим.Те не са били още на Луната и така изведнъж чак на Марс...

Никой не е бил на Луната. Синамата в пустинята Мухаве не спи

Ти откъде знаеш дали някой е бил на Луната?

Сергей Корольов, доколкото знам, най-големия засега.

Кое му е най- голямото? Че 10 години разучава ракетата Фау-2 на Вернер фон Браун и накрая прави ракета 10 пъти по-малка от американската Сатурн 5?

Гений е бил. Ама защо са го вкарали ви Гулаг?

просто денег нет, а въй держитес здес

Руснаци се опитали да колонизират Марс. Направили база...подобна на тази в Сирия. Намерили вода и разграждали на кислород и водород за гориво...Останало едно препятствие- да намерят начин да произвеждат Бояришник