Предишните четири шампионата се провеждаха през август, но тази година датата е изместена заради парламентарните избори на 16 октомври. Организаторите се шегуват, че намерението им е да осигурят на състезателите от Черна гора почивка след напрегнатата предизборна кампания.

Победителят в състезанието ще получи награда 200 евро, а спечелилите второ и трето място - вечеря за двама в ресторант, който е спонсор на събитието

Тъй като това е юбилейно издание на състезанието, а съвпада и с изборите, организаторите са подготвили богата програма.

С прерязване на червена лента (по примера на политици в кампания) ще бъде открит инфраструктурен обект - неасфалтираната улица в селото.

След това ще бъде открита и метеорологична станция, която работи на принципа "висящ камък", а за край на програмата колоездачният клуб организира състезание "кой ще стигне по-бавно до целта".

Титлата на най-голям мързеливец и безделник миналата година бе спечелена от Игор Кисич от босненския град Билеча, който стана от леглото след 33 часа лежане.

Досегашният рекорд принадлежи на черногореца Марко Джурович от Подгорица, който в третото състезание лежа 37 часа без прекъсване.

Основателно или не, още в бивша Югославия бяха популярни вицове за мързела на черногорците – както у нас се слави габровското скъперничество.

Разказват, например, за двама черногорци статисти при снимане на филм, които трябвало да лежат под едно дърво. Променило се обаче осветлението и ги помолили да се преместят под съседното дърво.

"Чакай-чакай! – възмутили се те. – Ние сме се наели за статисти, а не за каскадьори."