Осеммесечно бебе е най-малкият пациент в Ковид отделението в УМБАЛ "Света Марина" във Варна. Половината от леглата в лечебното заведение вече са заети, съобщи за Радио Варна д-р Петър Янев, директор на дирекция "Медицински дейности" в Регионалната здравна инспекция.

Разкрити са десет легла за интензивно лечение в Първа детска клиника на университетска болница. 52 са активните случаи при децата към днешна дата, 34 от тях са на възраст до 6 години. Пет легла са разкрити в педиатричното отделение на "Майчин дом". Предстои в петък да бъдат разкрити още пет легла, съобщи д-р Янев:

"На този етап леглата са достатъчни. Ако се наложи ще разкрием и в детското отделение на МБАЛ "Света Анна-Варна".

Петкратно нараства заболеваемостта от коронавирусната инфекция сред децата в сравнение с броя им в началото на август, сочат данните на здравното министерство.

Вчера стана ясно, че детското COVID отделение в Бургас е със запълнен капацитет. В сектора няма свободни легла, където да бъдат настанени деца с усложнена коронавирусна инфекция.

"Капацитетът е изпълнен. 5 са в момента децата, които се лекуват в Инфекциозното отделение. Задоволително е състоянието към този момент. Не можем да твърдим, че имаме по-тежко протичане. Знаете, характерно за вируса е пневмонията, както и част от децата са с пневмонии", каза Светослав Тодоров от УМБАЛ-Бургас.