Преди около десетилетие руските лекари започват да забелязват странни рани по телата на някои наркозависими в болниците в Сибир и Далечния изток на Русия, като части от кожата, които потъмняват и стават грапави, точно както кожата на крокодил.

Откриването на причината за това не отнема дълго - пациентите се инжектират с нов наркотик, който предвидимо наричат "крокодил". Според някои името идва от една от съставките му алфа-хлорокодид.

Видеа с пораженията, които нанася "разяждащият плътта" наркотик, бързо се разпространиха в световната мрежа. Сега има информации, че наркотикът вече се употребява и в САЩ, пише сп. Тайм, цитирано от КРОСС.

Според американските власти страховете от предстояща епидемия на дрогиращи се е с "крокодил" са преувеличени. Трудно е обаче човек да не се страхува от наркотик, който оставя по телата на жертвите си белези като на влечуги.

Особено когато е толкова лесен за производство. Един наркозависим може да си приготви крокодил със съставки и кухненски принадлежности, закупени от кварталната аптека и магазин.

Активната съставка кодеин е лек опиат и се продава без рецепта в много държави. Използващите го смесват кодеин с най-различни неща, като например разредител за боя, солна киселина и червен фосфор, изстърган от кибрити.

Резултатът е мътна, жълта течност с остра миризма. Тя постига ефекта на хероина, но на много по-ниска цена.

В Европа например доза крокодил струва само няколко долара, в сравнение с 20 долара за доза хероин. Наркозависимите обаче плащат скъпо за надрусването с евтиния крокодил.

Където и в тялото да се инжектира течността, кръвоносните съдове се пукат и заобикалящата ги тъкан умира, понякога падайки на парчета от костите. Този страничен ефект е в основата на другия прякор на "крокодил" - наркотикът на зомбитата.

След като човек се пристрасти към "крокодил", той живее едва две или три години.

Пикът на епидемията на наркотика крокодил може и да е отминал в Русия, но се появява информация за употребата му и на други места.

През октомври в САЩ бе съобщено за 30-годишен наркозависим от Мисури, чийто пръст “пада“ и чиято кожа започва да гние, след като се инжектира с "крокодил".