Крайният срок обаче няма да бъде спазен и голяма част от тези телефони ще бъдат спрени, съобщава вестник "Труд", цитиран от БЛИЦ.

Много хора изобщо не знаят, че трябва да предадат личните си данни до края на годината. Други пък живеят в малки населени места, в които няма офиси на GSM операторите.

В момента всяка втора сим карта е предплатена. Общият брой на продадените GSM номера на мобилните оператори е около 11 млн. От тях над 5,5 млн. са без данни за притежателя. Досега личните си данни в мобилните оператори са предоставили малко под 1,5 млн. абонати. В оставащите 7 работни дни до края на годината се очаква през офисите на мобилните оператори да минат не повече от още 100 000 българи.

Реално само 30-40% от притежателите на SIM-карти за предплатените услуги на мобилните оператори ще успеят да ги регистрират на свое име до края на годината, каквото е изискването на закона, заяви вчера Никола Кичев, директор "Взаимоотношения с оператори и регулации" в "Мобилтел", цитиран от БТА.

Срокът за регистрация на SIM-картите у нас е крайно недостатъчен - само три месеца, каза Кичев. Той уточни, че в Гърция този срок е бил една година, а в Испания - две години.