От тази сутрин всеки, който иска да се разходи по водите на северното италианско езеро Изео, ще може да го направи, движейки се по пътеки от стотици хиляди полиетиленови кубове с гъста плътност, покрити с десетки хиляди квадратни метра жълто-оранжево платно и прокарани по водната повърхност, пишат италиански издания, цитирани от БТА.

Вижте снимки >>>

Плаващите кейове из езерото Изео са с обща дължина от 3 километра. Те водят първо от град Сулцано до остров Монте Изола, а после и до островчето Сан Паоло, което е частна собственост и което ще може да се види само отвън.

Плаващите кейове са широки 16 метра и високи приблизително около 35 сантиметра. Проектът на българския творец е финансирано изцяло от него. Говори се, че струвал 15 милиона евро.

Това е най-очакваното събитие в Италия за годината, написаха преди два дни италиански издания, когато Кристо представи официално пред медиите проекта си.

Очаква се "Плаващите кейове" да привлекат между 500 000 и 1 милион туристи. Заради него северната италианска компания Тренорд увеличи влаковете по линията Бреша-Изео-Едоло, която води до Сулцано, както и влаковете до град Бреша, откъдето пътниците се прехвърлят за влаковете по линията за Сулцано.

В Сулцано, откъдето е началната точка за разходката по плаващите кейове, още от вчера започнаха да пристигат туристи. "Плаващите кейове" ще могат да се посетят до 3 юли.

Твърди се, че сред видните личности, които може да се разходят по кейовете на Кристо, ще бъдат актьорите Леонардо ди Каприо и Брад Пит и премиерът на Италия Матео Ренци.