”Плаващите кейове” на Кристо са отворени за посетители

Мечтата на хиляди хора да ходят по вода се сбъдва благодарение на българския творец Кристо и новия му проект "Плаващите кейове".

Обратно в новината

Коментари - ”Плаващите кейове” на Кристо са отворени за посетители | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

"гъста плътност". Неам думи! Вие сте отчайващо неграмотни! Как няма една грамотно написана/преведена статия в тоя портал!

Уникален творец! Изключителна личност! Необятно съзнание и мироглед! Мащабно мислене и чувстване! Респект!

Това го прави талантлив бизнес организатор (ако е вярно). Какво общо има с изкуството? Ти на кое се възхищаваш повече, на "изкуството му" или на способноста му да прави пари? И стига сте говорили за омраза и плюене, защото няма. Само презрение.

реплика към коментара направен преди мен от Тодор в 9:02

Копвам коментар от друг сайт, защото това, което искам да кажа, е много точно казано там. Много хора се изказват, без да имат информация и дори подчертават, че не им трябва да знаят, те просто не харесват. Само че има важни и наистина уникални неща в дейността на Кристо и ако не ги знаеш, не е нужно да се изказваш. Ето това е напикал един осведомен човек: "Очевидно нямате представа от това как работи Кристо. Първо, никога не работи по покана. Единственият проект подсказан от негов приятел с изпращането на картичка от Берлин е опаковането на Райхстага. Второ, нито една стотинка за реализирането на проектите не идва от другаде освен от собствения джоб на Христо и покойната му съпруга, Жан-Клод. Това е напълно независим бизнес модел, който се изучава в Харвард тъй като е напълно обратен на този, който всички останали художници ползват за монументални публични проекти. Трето- всички материали от проекта се рециклират и дори парченце не се продава. Парите за всеки следващ проект се заработват отначало от проекти и рисунки. Всички сувенири и нещица, които се продават около мястото на проектите, нямат нищо общо с Кристо и реално са паразитни индустрии върху гърба на най-независимия творец в момента. Велик художник, който във всеки свой каталог започва с изречението: Кристо, роден в България като Христо Явашев."

Четейки коментарите изтънчените превзети авангардисти които единствени си разбират творческите произведения и дръзват да ги наричат изкуство се сещам за естествената страст на всяка върхушка към всичко галещо самолюбието и подчертаващо изключителността и. Още от времената на фараоните, през френската аристокрация, та чак до бай-тошовия гъдел с художествено-творческата интелигенция. Смисъла е такъв : "Ах, колко сме културни, колко сме цивилизовани и еволюирали! А нискочелите дебили, вадещи си хляба с труд, те не могат да оценят изящното и прекрасното! Дайте да ги натискаме повече, очевидно е че ние сме висши, те низши и имаме пълното право на това!"

Абсолютни глупости са това, което сте написали. Не е нужно да си "висш" или "изтънчен", за да харесваш това, което прави Кристо. Достатъчно е да имаш сетива за красотата и организацията на пространството и познания за цялостната му философия - от хрумването, през реализацията и до начина на развалянето на всяка инсталация и оползотворяването на материалите, които остават от нея - прекрасна и уникална философия. По-добре вижте и усетете, вместо да мразите и отричате. А ако пак не ви хареса, ваше право е, не мразете тези, на които им харесва!

Пич, земи се научи да туряш по некоя запетайка в иначе засуканите си изречения, да е по-лесно на простолюдието да те разбира! Не е трудно, учи се в 5-ти клас!

четеики простоватите ...и порострашки критикина "високообразованите", спецялисти по всичко се сещам за: 1.яицето на колумб, за тия, които казват, че и те могат да направят същото 2.разказ, от чудомир, маи за българи в чужбина, гледащи голям паметник, а докато цъкат с език - единият казва - "само едно кило пироксилин , и ще видиш какво ще остане от него. 3. руските културтрегери в дрезден...но това е друга тема, макар и сродна.

Направо умирам от срам, когато кажат,че тоя американец бил българин.

Авангардното изкуство не е за всеки. Нещо ми подсказва, че масово плюещите тук няма да разберат и пределно ясната на вид 'Закуска на тревата' на Мане.

Аз на пикник си постилам, направо от замята не ям.

ало, ДИР-а! Защо не сложите актуална снимка на проекта?? В завършен вид, мостът от плаващи "кейове" е в приятен оранжев цвят, който много красиво контрастира на сините води на езерото. Самият Кристо каза лаконично, че проектът е "безсмислен и ненужен", но е ...забавен! Днес гледах репортаж - тези кейове са почернели от минаващ народ. Това казва всичко.И още нещо - Кристо го е направил със свое финансиране и минаването по моста е безплатно.Тоест, тук няма комерсиална цел с късане на билетчета да се постигне печалба. Две седмици и после езерото си придобива предишния вид, без никакво замърсяване. Самият остров погледнат отвисоко, така, както е заобиколен от плаващите оранжеви кейове, изглежда, сякаш е сложен на оранжев поднос и плава в езерото: )....приятен авангарден проект.Апропо....представете си нещо подобно по нашето Черноморие или на някое нашенско езеро - дали ще е безплатно, а??? Там хората се забавляват, а у нас мутрите искат пари за всичко - дори за гледка към морската шир.До там я докарахме. Иначе е най-лесно да се плюе и критикува.

Имаше положителни коментари преди обяд, моля от дир да ми отговорите - къде са положителните коментари? КЪДЕ СА? КЪДЕ СА?

Тези т.н. плаващи кейове, са една малоумна и опасна измишльотина, несъвместима с каквито и да е норми за кейове и понтонни мостови преходи! Преминаването на хора(особено на човешки колони) е с гаранирана катастрофа и смърт!

как бе, криско снощи го гледах в шоуто на слави. Нищо не спомена за тия простотии

Ето на хейтърите линк от Ню Йорк Таймс link

Плаващите пристани - там където можеш да привържеш лодка, за жадувано мигновение на отдих във неспирния поток на живота L'arancione di Christo sul Lago d'Iseo: si cammina sulle acque

Ха, Ха, "полиетиленови кубове с гъста плътност" Нарича се полиетилен висока плътност, журналета ;-)

Чета коментарите и се убеждавам, че с право държавата ни е скапана и че живеем в мизерия. Заслужаваме си го...

тоя сайт е пълен смрадливи комунисти-безродници и руски подлоги, истинските българи се гордеем с Кристо

Кристо и такива като него са популярни,но не като българи,самия той никога не подчертава този факт!? БОРИС ХРИСТОВ,Гяуров,Гена Димитрова НОСЕХА ГОРДО СВОЙТЕ РОДНИ ИМЕНА този "артист" си е безродник и просто ми е безразличен!!

15 милиона евро за плат с който опаковали "Гейовете' . Поредната Човешката която намира поклонници и няма граници , какво толкова се прехласвате на Изкилиферченото . Айде марш по магазините и продавачките в магазините и моловете да бъдат издигнати в култ щото и те опаковат .

Една мегаломания, да се направи нещо огромно и шарено, което да превъзхожда по размер всичко наоколо. Има и тънък рекламен момент, че всичко е временно и така се създава "уау"-ефект. Едни творби, лишени от съдържание.

Много шум за едни оранжеви понтонни мостове.Ау невиждано,ау нечувано.Снобите се подмокрят от кеф,че го разбирали това "изкуство".

Нещо като приказката Новите дрехи на царя. Виждат, че е тъпотия, но чуват разни лигльовци, че ръкопляскат и те се включват в тъплата на "чувствителните интелигенти".

Точно!

Днес в Италия има "плаващи кейове",а в България ходещи гейове.

Винаги Създава Невероятни неща г-н Явашев... - да Вземем да го поканим ЗА Увертюрата на Двустъпковата ?!

Вместо Плаващи кейове, щеше да е по-точно наименованието Плаващи гейове.

Аве, дирници, ко става, бе! Защо такава драстична подмяна на коментарите? Даже и под темите на тиквата не съм виждал такова нещо!

Да, бе човек, голямо сито, голяма работа! То бива метани, ама това си е поръчкова работа, така че не трябва да ни учудва...

Май само у нас си мислим, че е българин. Той няма такова мнение. Няма ли как да се провери, той може и да се е отказал от българското си гражданство.

Съмнявам се. Първи българин беше, когато дойде време да се реституират имотите им, ама иначе не спира да плюе страната на родители си.

Е, той немА време и на погребението на брат си да дойде....

Не харесвам проектите му,нищо лично,творческите изяви на Анани ми допадаха далеч повече!Имам чувството,че е лансиран по чисто комерсиални причини и причини свързани с хибридна война,която замени тн студена война

..на Кристо му признавам едно - че умее да бъде провокативен.Защото изкуството не винаги трябва непременно да се хареса.Вплетено в ансамбъл с околната среда, то просто може да провокира.Това е достатъчно.Хайде,представете си, че днес сте в това италианско градче.Сигурен съм, че ще се насочите към тези импровизирани плаващи "кейове", за да пресечете езерото. Лично на мен ми харесват авторските проекти на Кристо - като чадърите в Япония или цветните платна, които разпъна над река Колорадо. Има нещо лично, творческо.Докато това с опаковането винаги ме е дразнело -прилича ми на арт-халтура. Красотата на архитектурата още от древността е била в това - да и се наслаждаваш, да я виждаш...а не да я скриеш от погледа. Като се сетя, че той имаше намерение да опакова и пирамидата на Хеопс....добре че не намери финансиране. И на последно място, ние афишираме, че бил българин.Ама той май не държи много на произхода си. Вече остаря, време е да дойде в България и да направи нещо предизвикателно тук. Например - вместо да демонтират "четириъгълния петох.у.ник" край НДК, можеше Кристо да направи нещо атрактивно от ръждясалото му скеле....А представяте ли си Мавзолеят на Георги Димитров?? Вместо да се руши, идва Кристо и го опакова: ) , но има надежда - чинията на Бузлуджа още си стои...

То в модерното изкуство друго, освен провокативност не остана. Щото Леонардо, Фидий, Шекспир все провокативни са били.

Да, за времето си са били направо скандални.

Най-сетне нормален коментар. Дерзайте...

Кой тъпанар дава пари да му гледа простотиите на тоя изперкал американец Кристо?

Ако това е изкуство - здраве му кажи. Пилее някакви пари, подарени му от някои....

Тоз-Кръстьо бил голяма работа...тц,тц,тц...

ИЗКУСТВО е това, което събира хората да го гледат и дават пари за това? А това че на МЕН и още някой не му харесва СИ наш, проблем.

Порното и стрийптиза какво са тогава?

ИНДУСТРИЯ !!!

турчинъта така билa решiл от името на сорос! :-)))

Повечето коментари под всяка статия за Кристо са недвусмислено доказателство, че човекът е взел правилното решение през 1957 да напусне България, да не се връща там и най вече да не се тупа в гърдите и да вика "Булгар, Булгар", защото произходът му няма връзка с изкуството и проектите му.

Въпреки неграмотно написаната статия и въпреки хейтърските изказвания на масата по-долу, на мен ми харесва да чувам за успели българи, оценени по достойнство от белия свят. Какво ще си лаят хейтърите тука няма никакво значение. Човекът е успял да направи нещо хем красиво, хем полезно, привлякъл е над милион посетители и мога да му кажа само: Евала, пич! Горд съм с такива като теб и не си сгрешил, че си се махнал от родината, където явно са останали само неудачници и идиоти.

За успелите българи съм съгласен, но този перко не е българин.

Хелмут Кол сигурно беше много по-умен от всички , възхищаващи се тук на сноба Кристо и когато последния опакова Райхстага , журналисти попитаха канцлера Кол ще отиде ли да го види-отговорът беше : "Не преди да го разопаковат! Не си падам да си губя времето за глупости".

Можеш да закачиш мнението си за когото и да е, но не и да станеш по умен.

умното женско на дорос-левата турска партия, педлчик си е умнио, когато не трие ее съветниик на плев енмлиев... за да стане плевемнлиев нато генерал... хахахаа :-)))

и аз не падам заради проста милициунерска пеедерастия! оставям педерасите сами да пеят одата на радостта, докато жените им с забавляват... :-))))

бе педи, тоа мост досущ, като на оня от тримата глупаци бе хаирсъзин!!! :-)))

плаващите гейове са гордостта на сорос! като се ходи по тях и простатата на гейувете се потрише... :-)))

тъпи комунисти поне сте алчни ами дал е 15 млн евро и то ги е спечелил без да краде като вас мръсни хрантутници на военна копанка

така ли, а педи? поне не ни преследва да ни трие мненията, подло като сорос викаш?

Наредил едни кухи тръби да ходиш по тях.Инженер на инженерите.

someone

стига негативност и хеитърство - оценете човека - аман от негативност, критики, намиране на кусури, завист, злоба.

какво да му оценяваме бре...?

Оценява се нещо стойностно ,но когато "произведението" е на база на болни мисли реализирани от един човек,който се срамува от факта,че е роден в България и е Българин няма как да провокира положителни емоции в хората,които четат тази "новина".

стига соросианство и педерастия! оценяваме стойности, а не тривки на педерасти! оке?

Аууу какво произведение...какъв гений...добре,че тоз не говори бг.

За първи път българите да са на моето мнение! За България се чуват естествено само отрицателни неща, само отвреме-навреме някой превъртял "човек на изкуството" показва българските си магарии. В това време една съседна държава на юг бележи истински успехи - икономическо чудо, морален стоицизъм, скромни жени, раждащи истински мъже, а не гейове. А после вие кудкудякате, че тази държава нямала известни личности. Ако всички ваши "идоли" и "известни личности" са като този на снимката, бийте си един камшик и обратно в майка Монголия, откъдето сте припълзяли.

someone

между другото, прабългарите са точно монголски племена - за това си права.

Монглски племена си ти забулена кадънке. За това кой е мъж си спомни 1913 и Българската армия край Истанбул. Също така вас вие е основал гей, на целия свят е ясно, че Ататюрк е гей. Не-случайно е имал проблеми с жените. Прабългарите и Монголите нямат нищо общо. Що се остнася до потурлиите, ако не бяхме част от турско-мангасарската империя 500 години, ние също щяхме да сме доста напред. Но така се получава, като попаднеш под власта на цигани. Там където е имало комунизъм и турчаци, на всякъде е мизерия.

Сулжуците са монголско племе. Монголите, разкарват, като маймуна в клетка един от султаните на "високата порта"!!!НАЙ, старото ИМЕ на ТРАКИЯ е АРИЯ, което е втората част от НАШЕТО ИМЕ Бълг-АРИЯ???"

Изкуството не се прави, за да бъде разбираемо от всички. Всичко е въпрос на вкус и възприятия.

Така е. Прави се за да се почувства аристокрацията по-извисена и изтънчена от тези които е навряла в калта.

хората няма кво да ядът, те кейове нам'коси ми праят...

НДК МОЖЕ ДА СЕ ДАДЕ НА КРИСТО ДА ГО ОБЪРНЕ НА ТИКВА - ГОЛЕМА , ОРАНЖЕВА :)))

Нямаше да е зле, ако не бяха тия остри ъгли. Може би не са заоблени, за да не го съди Apple. И не мога да разбера защо пак показват снимка на недовършения проект? Нали пътеките са жълти.

ИЗРАЗА полиетиленови кубове с гъста плътност ЗВУЧИ КАТО БРАДАТА БУРГИЯ ПРЕНОСИМА ДОМЕННА ПЕЩ ГЪСТА СТОМАНА И НЕДОКЛАТЕНАТА ЖУРНАЛИСТИКА ...:))) HDPE - СЕ ПРЕВЕЖДА КТО ПОЛИЕТИЛЕН ВИСКО ПЛЪТНОСТ :)))

Там където изкуството свършва, започват монтажно-строително-бояджийски произведения или т.н. инсталации. Може и да са приятни за разходка.

Предполагам се кефиш само на Ларгото и мутряк номер 1.

Периодите на декадентското изкуство исексуални извращения са типични за всяка разпадаща се цивилизация. В този случай Западната.

Това го каза Имамът на Ислямска държава!

Да ти си абсолютното доказателство за това.

Ето как се прави бизнес от арт и туризъм. А не да ми слагат бариери и КПП-та на Слънчака