55 години след смъртта на фюрера конспиративните теории за неговото бягство от бункера в Берлин не спират да се появяват. Причината за това е в липсата на телата на фюрера и Ева Браун. Къде са отишли техните тела, разследва Бризар в материал, публикуван във "Фигаро".

Единствено Съветския съюз е имал достъп през всичките тези години до тайната. съветските войски първи влизат в столицата на Райха, превземат бункера на Хитлер. Но Москва мълчи, даже след разпада на СССР. Едва през 2000 година част от свръхсекретните архиви на КГБ са обявени за открити.

Малко след това на една от традиционните изложби в Москва под надслов "Агонията на Третия Райх. Възмездието" е представен овъглен фрагмент от череп с отвор от куршум. Официално бе обявено ,че това е част от черепа на Хитлер.

И след още две години на издаване на разрешение за достъп до архивите, следващ отказ, разтакавания и спънки от страна на руската администрация, през 2017 година Бризар, заедно със съдебен експерт е допуснат до до Държавния архив на Русия.

В зданието на  КГБ на "Лубянка" в Москва, днес централа на ФСБ, те са получили достъп до челюст, която вероятно е принадлежала на Хитлер. съдебният експерт е сравнил зъбите по челюстта със снимки от зъболекарския картон на фюрера. така стига до извода- това наистина е челюстта на Адолф Хитлер. Става известно , че на Сталин още през май 1945 година е бил наясно, че съветското контраразузнаване е прибрало останките на фюрера и ги е погребало в немския град Ратенов.

Въпреки това, на съюзническата конференция през юли-август 1945 година в Потсдам, Сталин е намекнал на Чърчил и Труман, че не е изключено Хитлер да е избягал в Южна Америка или Япония. След това британски и американски агенти търсят Хитлер по целия свят, а само Сталин е знаел истината. Вероятно още тогава е усещал задаващата се Студена война с бившите си съюзници, за да си позволи такава гавра над тях.