Мариела Кастро, кубинска парламентаристка и дъщеря на ръководителя на комунстическата партия и експрезидент Раул Кастро, обяви, че ще настоява еднополовите бракове да бъдат включени в процеса на конституционна реформа, който би трябвало да започне през юли, предаде Асошиейтед прес.

Очаква се реформата да обхване множество промени, осъвременяващи кубинската конституция от 1976 г., създадена за планова икономика от съветски тип. Комунистическото правителство бавно въвежда пазарни реформи и се опитва да насърчи по-значително взаимодействие със световната икономика.

Хомосексуалността беше подложена на гонения в годините след революцията от 1959 г., водена от семейство Кастро, но Куба прекрати тази политика и забрани дискриминацията на работното място.

Мариела Кастро стана видна защитничка на правата на хомосексуалните. Вчера тя заяви пред репортери, че ще настоява новата конституция и закони да разрешат хомосексуалните бракове.

Трябва да се реформира и законодателството, като се увеличат наказанията за насилие и хомофобия, каза на пресконференция Мариела Кастро, цитирана от ДПА.

Очаква се новият кубински президент Мигел Диас-Канел, наследил Раул Кастро през април, да я подкрепи.