Отчаян от факта, че заради протоколните изисквания винаги е бил поставян на второ място, 83-годишният принц реши да не сподели гроба на Маргрете, която одобрява избора му, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Хенрик изтъква обстоятелството, че той приживе не можа да се сдобие с титлата и ранга, които желаеше. Поради тази причина той не е бил поставян на равна нога със съпругата си докато е бил жив, и не би искал това да стане и след смъртта му.

Хенрик никога не скри огорчението си, че не е получил царско звание, и неговото недоволство се е усилило през последните години.

Въпреки отказа му да бъде погребан в кралската гробница в катедралата в Роскилде, където обикновено почиват в мир кралските двойки, той би искал гробът му да е в Дания. Той обичал тази страна и е работил за нея в продължение на 50 години.

Принц Хенрик, чието име по кръщелно свидетелство е Анри дьо Лаборд дьо Монпеза срещнал бъдещата си съпруга в посолството на Франция в Лондон през 1965 година.

След венчавката, неговата екстравагантна личност така и не успя да завладее сърцата на датчаните, които доста саркастично се отнесоха към оттеглянето му през 2016 година.