Неговите баби и дядовци спечелили съдебна битка за притежанието на ембрион, който впоследствие бил имплантиран в сурогатна майка, предаде Франс прес като цитира китайски медии.

Детето, кръстено Тянтян, се появило на бял свят на 9 декември м.г.

"То има очите на майка си и непрестанно се усмихва, но прилича повече на баща си", увери едната от двете му баби.

Родителите му Шън Цзе и Лю Си се били подложили на лечение срещу безплодие, когато загинали в пътен инцидент през 2013 г. Неговите баби и дядовци водили дълга съдебна битка, за да получат притежанието върху ембриони в болница в Нанкин.

Тъй като сурогатното майчинство е незаконно в Китай, бабите и дядовците му посетили Лаос, за да потърсят сурогатна майка.

"Първо помислихме за въздушен транспорт, но всички авиокомпании отказаха да транспортират флакона с течен азот, в който бяха четирите ембриона", заяви експерт по сурогатното майчинство, който се притекъл на помощ на двете семейства.

Поради тази причина флаконът бил транспортиран с автомобил до Лаос. По-късно сурогатната майка от Лаос пристигнала в Китай, за да роди детето.

Новороденото останало две седмици в болница, а през това време бабите и дядовците му минали ДНК тест, който доказал роднинските им връзки с него и националността му.

Единият от двамата му дядовци отбеляза, че ще изчака неговият внук да порасне, преди да му обясни какво се е случило с родителите му. "Засега ще му казваме, че те живеят в чужбина", поясни той.