Чешката полиция превърна мощно ферари, конфискувано от престъпници в страната, в патрулна кола, с която ще преследва най-агресивните нарушители на чешките закони

в Чехия, те, в патрулна кола, способна да преследва най-агресивните нарушители на чешките закони.

Сребристото "Ferrari 458 Italia" от 2011 г. преди беше оцветено в състезателно червено, но властите го боядисаха с жълти и сини светлоотразителни ивици и монитираха полицейски светлинен панел отгоре. Колата струва 200 000 евро и може да развие скорост от 325 километра в час. По този начин то е подходящо например за преследване на крадци на автомобили, опитващи се да преминат от Чехия в някоя от съседните страни, се казва в изявление на полицията.

За да бъде преобразена конфискуваната от престъпници кола в полицейски автомобил, са били похарчени 14 000 евро, колкото за нова Шкода Хечбек.

Превозното средство ще се управлява само от обучени полицейски служители.

Снимка: Туитър на полицията в Чехия

Полицията в страната не е първата, която използва спортни автомобили, отбелязва "Гардиън". Италианските полицаи си партнират с Ламборгини (Lamborghini) и използват техните коли за транспортиране на спешни кръвни доставки до местата на произшествието. В Дубай полицията управлява цял автопарк от суперколи.

Чешката полиция казва, че Ferrari не е най-ценното или най-редкото превозно средство, което е конфискувала. 900 автомобила са били иззети миналата година, като по-голямата част се препродават, като приходите се използват за покриване на щети, причинени от нарушители.

"Държим някои превозни средства за служебни задължения. Те обаче не са толкова луксозни автомобили като Ferrari", казва чешката полиция.