Изследователи съобщиха за най-възрастния пациент, излекуван досега от ХИВ след направена трансплантация на стволови клетки за лечение на левкемия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Въпреки че трансплантацията е била планирана за лечение на левкемията на понастоящем 66-годишния мъж, лекарите са потърсили и донор, който е естествено резистентен към вируса, причиняващ СПИН - механизъм, който за първи път проработи за излекуването на т.нар. "берлински пациент" Тимъти Рей Браун през 2007 г.

Мъжът - четвъртият излекуван по този начин, е наречен пациентът от "Градът на надеждата" на името на лечебното заведение в Дуарте, Калифорния, където е бил лекуван, тъй като не желае да бъде идентифициран.

Освен че е най-възрастният, пациентът е с ХИВ и от най-дълго време, след като през 1988 г. му е поставена диагнозата, описана като "смъртна присъда", която отнема живота на много от приятелите му.

Той е бил на антиретровирусна терапия (АРТ), за да контролира състоянието си повече от 30 години.

Лекарите, които представиха данните преди предстоящата среща на Международното дружество по СПИН (IAS), заявиха, че случаят открива възможност за достъп до лечението на по-възрастни пациенти с ХИВ и рак на кръвта, особено ако донорът на стволови клетки не е член на семейството.

Описвайки лечението като "свещения граал", Шарън Люин - новоизбраният президент на IAS, заяви, че случаят дава "трайна надежда и вдъхновение" за хората с ХИВ и по-широката научната общност, въпреки че е малко вероятно това да е вариант за повечето хора, които живеят с вируса, поради рисковете, свързани с процедурата.

Учените смятат, че процесът работи, защото индивидуалните стволови клетки на донора имат специфична рядка генетична мутация - в тях липсват рецепторите, използвани от ХИВ за заразяване на клетките.

След трансплантацията преди три години и половина, последвана от химиотерапия, пациентът от "Градът на надеждата" спира да приема АРТ през март 2021 г. Вече повече от година той е в ремисия както от ХИВ, така и от левкемия, заяви екипът.

Отделно изследователи в Испания представиха подробности за 59-годишна жена, която е от рядката група на т.нар "контрольори след лечение". Те могат да поддържат неоткриваемо вирусно натоварване след спиране на АРТ и също така да предоставят насоки за потенциално лечение, каза Шарън Люин.

Преди конференцията на IAS, която започва в петък, Обединената програма на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS) също представи данни, показващи как пандемията от КОВИД-19 е провалила глобалните усилия за справяне с ХИВ, включително бележейки обрат в напредъка в най-населения регион в света - азиатско-тихоокеанския.