Стив Джобс е започнал презентацията с анонси за обновената операционна система iOS 4.1, пише Vest.ru. В новата версия има Game Center - социална мрежа, където освен нови игри ще има съперничества и онлайн партньори за кооператив битки, иначе казано пише руският сайт Apple става конкурент на мобилните геймърски платформи на Nintendo DS и Sony PSP.

Сензорите се пренасят и на iPod устройствата - компанията е обновила цялата гама от плеъри iPod (без iPod Classic) и с гордост заяви, че досега е са продадени общо 275 милиона броя. Най-голямо е обновлението при iPod Touch - работи със същия процесор A4 както и iPhone 4 и идва със сензорния Retina Display (960х640). Поддържа видеообаждания, жироскоп (за игри) на цена от 229 долара за 8G, 299 за 32G и 399 - за 64G.

До неузнаваемост е променен iPod Nano - става по-мощен Shuffle, и то със сензорен екран. Дисплеят е 1,54 инча (240х240), но поддържа сензорен мултитъч. Има 4 икони за да "работи" само с музика. Тинейджърски решен в богата цетова гама - 8G за $149 и 16G - за 179 долара.

iTunes става много социален: Wi-Fi поддръжка за домашната музикална колекция и Ping - социално-музикална мрежа за меломани, която освен Apple феновете има поддръжка с Facebook акантите и Twitter.

И накрая идва и Apple TV, която е много "заслабнала", след като е загубила твърдия си диск. Кутията се събира в длан, но има Wi-Fi, HDMI и Ethernet портове. Гледането на HD филм е $4,99, а програма или епизод от сериал - $0,99.

Apple има договори с Fox и ABC, както и споразумение с Netflix, YouTube, Flickr и MobileMe. Продажбите на Apple TV започват след месец, но феновете могат да правят вече предварителни заявки - цената е $99. Кутията ще се продава в САЩ, Австралия, Канада, Франция, Германия, Холандия, Нова Зеландия и Великобритания.

В заключение, пише Vesti.ru, може да се каже че са ясни бъдещите хай-тек тенденции за Apple. Първо - сензорното управление с мултитъч поддръжка ще стане единственото средство за контрол при потребителската електроника, независимо от размера и предназначението.

Изданието припомня, че Magic Trackpad е сензорен контролер за управление на настолни компютри, същата фирма държи патента за десктоп PC със сензорен дисплей).

Второ - компанията много сериозно е решила да заложи на "облака", където съдържанието е разположено в Мрежата, а не при потребителя. При това Apple не прави разлика от устройството - персонален компютър (iTunes) или цифров декодер (Apple TV) или мобилно портативни джаджи (iPhone, iPod Touch и iPad).