Мобилните оператори и производители на аксесоари изглежда обръщат гръб на американската фирма, след като тя пренасочи трафика към търсачката си към сайт в Хонг Конг, за да избегне цензурата на Пекин, съобщава АФП, цитирана от БГНЕС. Китай има над 750 милиона потребители, много от които използват уеб-достъп чрез мобилните си телефони. Според експертите обаче, основните играчи на пазара на услуги China Mobile и China Unicom може да не могат да запазят връзките си с Google.

"За притежаваните от държавата компании, вероятно е задължително да изоставят Google. За частните компании, това е практично решение", смята Ерик Уън, ръководител на изследванията в областта на медиите и интернет в хонгконгската Mirae Asset Securities. "Ако Google.com.hk е нестабилен или може да бъде спрян, логичният избор е да не се работи с изобщо с Google".

China Mobile, основният мобилен оператор в страната с 533 милиона абонати, използва търсачката на Google на страницата си за мобилен интернет, но представители на компанията отказаха да коментират плановете за бъдещето. Номер 2 на пазара China Unicom, със 151 милиона абонати, премахна търсачката на Google от новите си модели, съобщава АФП, цитирана от БГНЕС.

Очаква се основният победител в спора между Китай и Google да се окаже Microsoft. Новата търсачка Bing има китайска версия и подкрепата на могъщата софтуерна компания. 

По-рано вчера Google съобщи, че проблемите с китайската му търсачка са причинени от "Великата китайска "защитна стена", създадена от държавната цензура. Американският интернет-гигант мислеше, че неотдавнашните промени в софтуера му са заблудили китайската цензура, но после се отказа от това заключение.

"Следователно каквото и да се е случило днес, за да блокира Google.com.hk, трябва да е било свързано с промени във Великата китайска "защитна стена", заяви говорител на Google, пише АФП, цитиран от БГНЕС. "Интересно е, че трафика на търсенето ни в Китай се върна към нормалното – въпреки, че не сме правили никакви промени от нашата страна" и "за момента въпросът изглежда решен".

Китайската система за интернет цензура, която се разпростира над цялата страна и блокира сайтове с порнографско съдържание и проблемни за комунистическия режим въпроси е известна като "Великата китайска "защитна стена", по аналогия с Великата китайска стена.