Нова транспортна схема и промени в движението на градския транспорт гласуваха тази седмица общинските съветници в София. Според изпълнителния директор на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев "това е част от по-доброто обслужване, повече километри, по-бързия начин да пътуваме с градския транспорт в столицата".

В предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ Дилчев подчерта, че за него е важно да се повиши качеството на обслужването на северните райони - Подгумер и Войняговци, и затова се възстановява положението отпреди 15-ина години, когато автобусните линии са били две.

Има промяна в организацията на движение на тролейбусите. Тролей №5 не се разрежда, напротив - пуска се допълнително още една кола през почивните дни. Създава се нова линия №3, която ще дублира тролей №5 от Пета градска болница до болница "Света Ана".

Нововъведение има и при линиите за Витоша - за първи път тази зима ще има три курса през делничните дни до Морените и Златните мостове.

"За пръв път през тази зима софиянци ще могат да се радват на планината и през делничен ден. През цялото лято курсовете до Витоша бяха увеличени. Надявам се това да е услуга, която да се ползва все повече и повече", сподели Димитър Дилчев.

Промени има и в маршрута на автобус №90 - с малко отклонение той ще достига до новата метростанция "Хаджи Димитър".

Дилчев отбеляза, че заради пандемията пътниците в градския транспорт са намалели.

Тези с автомобили пък, които паркират неправилно, от втората половина на октомври могат да бъдат глобени с неприсъствени фишове.

"Системата е готова, в момента обучаваме хора за налагане на неприсъствени фишове за неправилно паркиране. В близкия месец всички, които паркират неправилно, могат да намерят стикер на своя автомобил, което означава, че са глобени. Тази система ще заработи през втората половина на октомври. Надяваме се с това да дисциплинираме проблемните части на София по отношение на паркирането", каза Дилчев. Той допълни, че тези фишове ще са необжалваеми. Те ще се доказват от служителите на ЦГМ със снимков материал. Дилчев посочи, че новите фишове ще бъдат лепени от служители на ЦГМ. Те ще важат за цялата територия на София, не само за сините и зелените зони.

"Човекът, който е паркирал неправилно, ще си получи фиша и по пощата на постоянния адрес. Целта е с по-малко хора да можем да санкционираме повече пътни превозни средства и да можем да покрием по-големи терени от столицата и така местата в различните квартали, където има проблеми с неправилното паркиране, да започнат постепенно да се изчистват. Парите от глобите отиват в сметката на Столична община, а не в ЦГМ. Идеята ни не е да събираме пари, а да освободим тротоарите и местата за пешеходците", допълни той.

В края на годината трябва да заработи и новата тикет система в градския транспорт, като поетапно към нея ще бъдат надградени още много услуги.

"Хората вече ще могат да заредят превозния си документ през интернет, през мобилно приложение, ще могат да заплатят пътуване само с докосване на безконтактна кредитна или дебитна карта, както и ще даде възможност за въвеждане на нови превозни документи за време и разстояние. Така пътуването в София ще стане по-удобно, надявам се - и по-евтино за столичани", каза шефът на ЦГМ Димитър Дилчев.