Нашата кампания за валидация на картите в наземния транспорт ще продължи, независимо от решението на Столичния общински съвет. Това е важно както за застраховката на пътника, така и за информацията, която събираме за навиците на пътуване на столичани, заяви изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) Димитър Дилчев пред bTV.

Очаква се следващия месец СОС да гласува отмяна на глобата от 3 лева при липса на валидация на месечна или годишна карта за градския транспорт в София след огромния обществен натиск. Омбудсманът Диана Ковачева пък настоя за връщане на едномесечната карта за една линия. Има и петиция за възстановяването на тази карта.

От началото на новата година се използват нови билети и карти за пътуване в градския транспорт на София. Вече не се продават талони по 12 лв. за 10 пътувания и не се зареждат карти за метрото на същата цена за едно пътуване - 1,20 лв. Който има талончета от хартиена билети, може да ги използва до 1 март, а заредените карти за 10 пътувания в метрото - до 31 март.

Директорът на ЦГМ напомни, че има опция за купуване на билет в наземния транспрот и в метрото с банкова карта. При използване на банкова карта първите две пътувания за деня се таксуват по 1,60 лв., третото - по 1,40 лв., а всяко следващо е безплатно.