Започнахме подготовка на процедура за закупуване на 20 хибридни автобуса. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на представянето на първия тестови хибриден автобус, който ще се движи в градския транспорт на София по маршрута на линия 10-ТМ.

"До средата на месец август, Столичния електротранспорт ще приема документи за нови 15 електробуса с опцията да се добавят още 15 при наличие на необходимото финансиране. Заедно с 20-те електробуса, които очакваме да дойдат до края на тази година, в програмата заложихме и включването на хибридни автобуси, които до този момент не са тествани. Автобусът е производство на чешката фирма "Соларис". Каня всеки производител, който има интерес към българския пазар, да дойде със своя хибриден автобус, да го пусне по линиите на София и да участват в нашите процедури", допълни кметът.

10 дни ще бъде тестовият период на новия хибриден автобус. Ще бъде проследен цялостно как автобусът се движи и колко емисии отделя.

Зам.-кметът по транспорт Евгени Крусев посочи, че разходът на гориво на хибридния автобус е два пъти по-нисък от този на нормален дизелов автобус, каза заместник-кметът по транспорт в София Евгени Крусев.

"В техническо отношение автобусът разполага с 4-литров дизелов двигател, който реално има за цел да зарежда генератора, който на практика задвижва автобуса. По време на тестовете ще разберем колко вредни емисии се спестяват от хибридната технология. Автобусът е за около 100 души заедно с правостоящите, а цената на един брой хибриден автобус е около 350 000 лева или с 30% по-скъпо от дизеловите автобуси", каза още Крусев.

Новият хибриден автобус т

Снимка: БТА

Новият хибриден автобус т

Снимка: БТА

Новият хибриден автобус т

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА