Столичният кмет Васил Терзиев е останал изненадан от факта, че Симеоновският лифт на Витоша не работи. Това съобщава градоначалникът в профила си във Facebook, като обяснява, че собственикът на съоръжението не е уведомил Столичната община, поради което не е имало възможност за реорганизиране на движението. 

"Както много софиянци и аз останах изненадан, че Симеоновският лифт вчера и днес не работи. И не е ясно кога ще заработи - вероятно до края на февруари няма. В Столичната община нямаме официална информация от собственика на лифта", пише Терзиев.

И добавя, че днес вече е разпоредил на кмета на район "Витоша" незабавно да изпълни задълженията си по закон и да свика комисия, която да изясни обстоятелствата по спирането на лифта, и да уведоми Главния архитект на София за предприемане на последващи действия.

"Това е единственото, което ние можем да направим предвид факта, че Симеоновският лифт е частна собственост", коментира още столичният кмет и отбелязва няколко действия, които Общината е предприела след спирането на лифта:

Екипи на Общинската полиция и Аварийна помощ и превенция към общината поеха организацията на движението, за да може достъпът до планината да е нормален и да няма проблеми с движението на автобусите от градския транспорт.

• В момента екипите на Столичната община са на Златните мостове и на Алеко като паркирането се извършва само от едната страна на платното, а на обособените места - и от двете.

• Всички спирки и крайни колела са обезопасени. Така че деца и родители могат да са спокойни, че придвижването към Витоша и към основните писти е осигурено.

• Осигурени са двойно повече автобуси по ключовите трасета, за да може да компенсираме липсата на Симеоновския лифт и повече туристи да използват градския транспорт вместо автомобилите си.

• От днес през всички почивни дни до края на ски сезона или до възстановяването на работата на Симеоновския лифт ще има създадена същата организация, за да имаме сравнително нормален достъп до планината.

"Такава ситуация за мен обаче е напълно недопустима и то само дни след откриването на ски сезона на Витоша. Веднага след празниците ще изискам информация от собственика на съоръженията, за да мога да съдействам за разрешаването на проблемите", подчертава в края на поста си в социалната мрежа Васил Терзиев.

Официалният старт на ски-сезона на Витоша беше даден на 26 декември. Още тогава от Витоша ски обявиха, че поради авариен ремонт кабинков лифт "Симеоново" остава затворен.