Протест срещу сечта в Борисовата градина посрещна тази сутрин съветниците преди началото на днешното заседание. На днешната общинска сесия кметът на район "Средец", кметът на София и собственикът на имота са привикани да дадат обяснения по случая.

Протестиращите издигнаха плакати с надписи: "Гарантиран широк обществен достъп до къпалнята "Мария Луиза" чрез изкупуване или отчуждаване", "Възстановяване на първоначалните функции на обектите в Борисовата градина" и други.

Независимият общински съветник Борис Бонев каза, че протестът се организира от гражданската група "Да спасим Борисовата градина". Самият факт, че в най-важния, най-централния, най-стария и защитен от закона парк на София се допусна такова варварско отношение към дърветата показва, че институции дори в центъра на София няма, коментира той пред БТА.

Бонев каза, че настояват за налагане глоба на хората, които са допуснали незаконното изрязване на дървета, както и да не се случват спа центрове, хотели и други подобни строежи в Борисовата градина.

Кметът пред СОС: Абсолютно незаконно, без позволение, бяха изсечени дърветата

Абсолютно незаконно, без позволение, бяха изсечени дървета в сърцето на Борисовата градина, каза кметът Йорданка Фандъкова пред Столичния общински съвет (СОС).

Тя посочи, че на 1 февруари сме осъмнали с десетки изсечени дървета на терена на къпалнята "Мария Луиза", което е "брутално незачитане на правилата и престъпление срещу всички нас, които обичаме и искаме да бъде запазена Борисова градина".

По думите ѝ миналата сряда собственикът на терена на къпалнята си е позволил да прочисти част от имота, без да се интересува от ред и правила. Затова и без колебания разпоредих налагането на най-голямата възможна глоба по Закона за устройство и застрояване на Столична община в размер от 100 000 лв. на собственика на дружеството "Парк Мария Луиза", обясни Фандъкова.

Тя добави, че е получила сигнала за изсечени дървета на терена на къпалнята на 1 февруари сутринта от директора на общинското предприятие "Паркове и градини" Милена Васева. Нейните служители работят в съседство по почистване на терена, който присъединихме заедно с г-н Трайков към парка, допълни кметът и посочи, че веднага е разпоредила на директора на дирекция "Зелени системи" да отидат на място и да направят проверка, като е бил извикан и екологът на район "Средец", на чиято територията попада теренът.

До ранния следобед те бяха съставили констативен протокол за заварените на място изсечени над 20 дървета в североизточната част на терена, каза Фандъкова и обясни, че по-късно на база на картотеката на дървета е установен и точния брой на дърветата - 28.

Колегите от дирекция "Зелена система" установиха, че на 26 януари 2023 г. район "Средец" е издал разрешение за отсичане на 11 дървета на частния терен, отбеляза Фандъкова. Става дума за подробно описани в експертната оценка към заповедта пет иглолистни дървета, за които екологът на района е констатирал, че са напълно изсъхнали и шест широколистни, израснали върху бетонови стълби и подпорни стени. Проверката на дирекция "Зелена система" обаче е устанолила, че по издаденото разрешително от района не са премахвани дървета, а всички изсечени са без какъвто и да е разрешителен документ. На място те са дали указание на работниците да преустановят всякаква дейност по изсичане, обясни Фандъкова.

Кметът съобщи, че вечерта на 1 срещу 2 февруари Васева е отишла отново на място, заради съмнения, че сечта продължава, като на място през нощта е дошъл и представител на район "Средец". Заради съмнения, че нерегламентираната сеч може да продължи, изпратих екип на Общинска полиция да прави периодично обходи около терена през нощта и това продължи и в следващите дни, обясни Фандъкова.

Сутринта на 2 февруари г-жа Васева ме информира, че на частния терен отново има машини и започнахме втора проверка в частта на терена към алея "Яворов", съобщи кметът. В нея по мое разпореждане се включи и директорът на дирекция "Общински строителен контрол" г-н Цветан Тодоров, каза Фандъкова и обясни, че неговите екипи са констатирали както отрязани дървета и клони, така и изкопни дейности, коловози от тежка техника и дейности по подравняване на терена, по думите ѝ, най-вероятно с цел да се покрият следите от отсечени дървета.

Затова подадохме сигнал до СДВР и прокуратурата, които да предприемат мерки в тяхната компетентност, обясни Фандъкова. Тя посочи, че до края на деня е бил изготвен акта за административно нарушение и писмото, с което са информирали дружеството, че негов представител трябва да получи акта и налагане на санкцията.

Без никакви колебания налагам най-тежката по закон санкция, защото в този случай става дума за умишлено погазване на правилата и то в терен, който попада в охранителната зона на частта от Борисова градина, която от 1988 г. е Резерват на градинско-парковото изкуство, заяви още кметът.