Фирмата собственик на къпалнята "Мария Луиза" е глобена с 50 000 лева за незаконна сеч в Борисовата градина. Това съобщи в профила си във Фейсбук кметът на столичния район "Средец" Трайчо Трайков, след като до него и до Столична Община са подадени сигнали от граждани.

През януари от дружеството искат разрешение за премахване на 11 дървета. Експертите от район "Средец" са извършили проверка и са изготвили оценка за отсичането на 5 напълно изсъхнали бора и 6 дървета от други видове (круша, череша, ясен), саморасли в подпорна стена и бетонови стъпала в зоната на плувните басейни. Така на 26 януари кметът на "Средец" издава разрешение.

В документа, който е валиден 2 години, обаче е предвиден задължителен уведомителен срок от 48 часа преди началото на премахването.

"След като е информиран, районен експерт - еколог винаги отива на обекта в посочения ден и час и следи за изпълнението - маркира дървета за премахване по разрешението. За да се извози отрязаната растителност, отрязаните дървета следва да се маркират и да се издаде превозен билет за дървесината, който важи за 12 часа от момента на издаването. Като средство за контрол е задължителната направа на снимки на натоварената дървесина. В противен случай, системата не разпечатва превозен билет", обяснява процедурата Трайчо Трайков.

По думите му фирмата, получила разрешението за премахването на дърветата, не е подала уведомление, че ще извърши сечта на 1 февруари.

След като в районната администрация са получени сигнали от граждани, кметът Трайков разпорежда да бъдат информирани Общинското предприятие "Паркове и градини", както и дирекция "Зелена система" в СО.

"Установи се, че вече са премахнати повече от разрешения брой дървета, като в същото време някои от включените в разрешението още си стоят", добавя Трайков.

За допуснатите нарушения са съставени протоколи и актове на фирмата-собственик на къпалнята с максимално предвидената санкция от 50 000 лв.

Според Трайков обаче нарушението е по-сериозно, тъй като се вижда, че се разчиства терен за бъдещи строителни дейности, за каквито към момента няма разрешение.

"Има издадена от главния архитект на Столична община виза за проектиране, за която информирах преди няколко месеца (в нея беше записано, че не подлежи на съобщаване, тъй като заинтересувани лица са само поискалите я). В района нямаме никаква информация за развитие впоследствие", допълва той.

 

"На място може да се види, че част от дърветата, за които има разрешение да бъдат отсечени, не са докоснати, а са премахнати дървета, за които няма документ", посочи директорът на Дирекция "Зелена система" Димитър Данчев, цитиран от Нова телевизия. 

Според него най-вероятно става въпрос за умишлени действия. Освен премахнатите дървета, на мястото е установено и нарушаване на терена от тежката техника. Собствениците на имота подлежат на санкция в размер на 100 000 лева.

Директорът на ОП "Паркове и градини" Милена Васева допълни, че кметицата на София Йорданка Фандъкова е подала сигнал към СДВР и прокуратурата за разследване и проверка на случая.

"Полицейски патрул ще обикаля по целия периметър на къпалнята, за да наблюдава", уточни Васева.