Кметът на София Йорданка Фандъкова сезира Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) и прокуратурата заради случай с нерегламентирано изсичане на дървета около къпалнята "Мария Луиза", съобщиха от Столичната община (СО). Теренът попада в охранителната зона на парк Борисова градина, която от 1988 г. е резерват на градинско-парковото изкуство.

За да не се допусне рязане на дървета през нощта, по заповед на кмета, екип на общинска полиция извърши обходи и през нощта на 1 срещу 2 февруари. Екипи на общинската полиция ще извършват периодични обходи на терена около къпалнята.

Проверките на терен са продължили и днес, като към екипите на дирекция "Зелена система" и ОП "Паркове и градини", се е включил и директорът на дирекция "Контрол на строителството" Цветан Тодоров.

Разпоредената нова проверка от кмета Фандъкова, под прякото ръководство на главния архитект арх. Здравков, установи, че е нарушена целостта на терена вследствие тежката строителна механизация, образували са се коловози и има прясно отсечена дървесна растителност.

Извършените дейности са в драстично нарушение на действащата нормативна уредба и пряко погазват законовите разпоредби.

Снимка: Столична община

Снимка: Столична община

При проверката на 1 февруари беше установено и документирано отсичане на 20 дървета, за които няма издадено разрешително.

Снимка: Фейсбук профил на Йорданка Фандъкова

На 26 януари кметът на район "Средец" Трайчо Трайков е издал разрешение за премахване на 10 дървета в терена, като реално отсечените дървета не съответстват на разрешените и са значително повече, посочват от общината. Съставен е акт за административно нарушение и е изготвено писмо до дружеството собственик на терена "Парк Мария Луиза", което следва да се яви за налагане на предвидената санкция. Вчера кметът обяви, че  ще наложи глоба от 50 000 лв.

Снимка: Столична община

Снимка: Столична община

На 30 септември кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че Столичната община връща на софиянци около дванадесет декара, които години наред бяха заградени до къпалнята "Мария Луиза" в Борисовата градина. Новината бе съобщена по време на демонтаж на част от оградата на заградения терен. Премахването на желязното ограждение е станало възможно след възложен от столичния кмет правен анализ на цялата Борисова градина, за да бъде установена собствеността на терена. Фандъкова е категорична, че теренът няма да бъде застрояван, тъй като това не се предвижда в подробния устройствен план на къпалнята. Относно реконструкцията на самата къпалня "Мария Луиза" главният архитект на София Здравко Здравков каза, че проектът ѝ е в развитие.