Фирмата, която пренарежда паветата в участъка при Народното събрание, е глобена със сто хиляди лева за увреждане на едно паве, съобщи  кметът на София Йорданка Фандъкова по bTV.

По думите й на фирмата се дължат 260 хил. лева, но тя не е получила нито един лев за ремонта на този участък.

"Веднага след разреждането на паветата поканихме експерти, които да видят причините и да препоръчат технология, така че, когато се пренаредят отново, да не стане същото", отбеляза тя.

Задължихме фирмата, която извършва ремонта, да нареди пробен тестов участък на площадката, на която съхраняваме павета. Предстои те да бъдат отново пренаредени през лятото, каза още столичният кмет.

"Публично се видя увреждане на паве. Жълтите павета са културна ценност, по мое искане бяха обявени за такива през 2016 година. От тук излиза трудността, че технологията трябва да бъде, от една страна, по-сигурна за настилката, а от друга страна - щадяща, да не се нарушава културната ценност", обясни Йорданка Фандъкова.

В пространството около храм паметника "Св. Александър Невски" паветата ще се пренареждат в началото на лятото по нова технология, препоръчана от специалисти. Там продължава ремонтът на тротоарите и, когато той приключи, се предвижда промяна в движението. Паркирането и движението ще бъдат забранени в участъка пред централния вход, каза още Фандъкова. Художественото осветление на храма също ще бъде изцяло променено и съобразено с това, че е паметник на културата.