Общинските съветници от БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ" (ИТН) искат провеждане на референдум за Паметника на Съветската армия в столицата, заявиха от трите партии на брифинг в Столичния общински съвет (СОС).

Иван Таков от БСП каза, че поддържа доклада за референдума. Колегите от "Възраждане" го разписаха в неговата цялост, от ИТН са казали, че винаги подкрепят референдума, посочи Таков. Според него това ще е първият тест за кмета и останалите групи в СОС дали наистина искат да се чува гласът на гражданите на София. Таков припомни, че преди повече от два месеца са внесли доклада за референдум за възстановяване на Паметника на Съветската армия и оставането му на същото място. Започваме консултации с оставалите политически групи за приемането на този доклад през комисии в СОС, съобщи Таков.

Деян Николов от "Възраждане" заяви, че паметникът е станал жертва на политически интриги в София. Имаме възможността да чуем какво мислят гражданите, посочи той. Според него трябва да се спре налагането на политическата воля на една или друга политическа партия. Николов е сигурен, че софиянци искат паметникът да бъде възстановен, където беше. По неговите думи това показват и резултатите от проучвания с листовки, които са правили от "Възраждане".

Пламен Данаилов от ИТН също заяви, че подкрепя референдум, но подчерта, че имат различно предложение какво трябва да има на мястото на паметника. От ИТН принципно са съгласни да има референдуми за значими въпрос за софиянци. Данаилов попита за чия сметка ще бъдат разходите по връщането на паметника и кой ще поеме отговорност за това.