Късноантична гробница със стенописи е открита снощи при ремонта на тротоара на ул. "Московска". Дадена е задача на археолозите да започнат проучване на гробницата и на терена. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти при посещението й на археологическите разкопки при площад "Св. Неделя".

Фандъкова допълни, че предстои главният архитект да предложи как да се експонира гробницата по начин подходящ за градската среда. По първоначални данни гробницата е от края на IV и началото на V в.

За следващата година са предвидени средства за реконструкция на пешеходното пространство при археологическия обект до църквата "Св. Неделя".

По време на разкопките са открити множество глинени съдове, както и хиляди сребърни монети. Част от интересните находки са дървена дръжка на меч с украса, както и стрида от Бяло море, което насочва към богатия начин на живот на гражданите от Стара Сердика.

Фандъкова обясни, че предстои изработването на архитектурния обект и изграждането на площад, който да интегрира намерените останки. Главният архитект е подготвил заданието за архитектурния конкурс, който през ноември ще бъде обявен.

Относно ремонтите в София кметът заяви, че се надява повечето ремонти на улици да приключат към 15 септември.

По случая с пожара на т. нар. "Царски конюшни" столичният кмет каза, че няма нова информация за причината довела до подпалването на сградата.

Вижте снимки от археологическите разкопки при площад "Св. Неделя" >>>

Снимки: Иван Григоров

Снимки: Иван Григоров

Снимки: Иван Григоров

Снимки: Иван Григоров

Снимки: Иван Григоров