Първият паметник на българския общественик, писател, дипломат и публицист Симеон Радев беше открит в София. Творбата е изработена от скулптора Янко Бонев, по проект на арх. Петър Стрясков. Скулптурата на автора на "Строители на съвременна България" е разположена в непосредствена близост до НДК.

 

Снимка: Bulphoto

Паметникът на Симеон Радев се издига по инициатива на фондация "Достойни българи" и идея на нейния председател - българският актьор Илия Георгиев.

"Този паметник тук дава началото на една алея на Строителите на съвременна България. Кои ще са до него, нека обществото да реши. Това е началото на тази алея", заяви Искрен Йотов при откриване на паметника.

Той благодари на хората от Обединената велика ложа на България, които са им помогнали морално и материално да направят този паметник и припомни, че Симеон Радев е бил член на Великата ложа на България до нейното разпускане преди Втората световна война. Със своя пример той е вдъхновение за днешните масони.

Великият майстор на ОВЛБ Искрен Йотов отбеляза още, че откриването на паметника на днешния ден - Денят на християнското семейство, има своята символика.

"Паметникът на Симеон Радев идва да ни покаже, че все още вярваме, че българите сме едно голямо семейство и ми се иска както във всяко едно семейство, така и в българското семейство между политици, държавници и всички, които го съставляват, винаги да стои въпросът на Симеон Радев: Дадох ли нещо на България", каза той.

Паметникът на Симеон Радев се открива в годината, когато отбелязваме 140-годишнината от рождението му и намира своето достойно място в София, повече от половин век след смъртта му.

"Симеон Радев е една от тези личности, които нареждаме във вечния пантеон на българщината", каза зам.-кметът на София Тодор Чобанов.

Снимка: Bulphoto

"Времето ражда личности. Днес нямаме дипломати от ранга на Симеон Радев, защото живеем в друго време", заяви проф. Огнян Герджиков.

Огнян Герджиков

Снимка: Bulphoto

"Огорчен съм, че на откриването на паметника му няма българска държавници. Това не е добра атестация. На такива хора трябва да се отдава значение, има огромно възпитателно значение за младите хора, защото Симеон Радев е оставил следа, която трябва да следваме. Ще бъдем престъпници, ако не уважаваме личности като него", категоричен е проф. Огнян Герджиков.

Според него любовта към родината е онова качество, което той би желал да вземем от Симеон Радев.

Снимка: Bulphoto

За акад. Георги Марков Симеон Радев е един от малкото хора, които имат дар слово и да пишат, и да говорят.

"Човек със собствено мнение, отстояващ позицията и винаги премерен като дипломат в борбата за националния интерес. Винаги е преценявал международните отношения и обстоятелствата, както и ролята на Великите сили. Той е гледал на македонския въпрос като на част от българския национален въпрос", каза академикът.

"Епохата прави своите герои. Симеон Радев се е сражавал в Македоно-одринското опълчение по време на Балканските войни /1912-1913 г./. Когато България е пред национално крушение, цар Фердинанд го изпраща в делегацията в Букурещ на преговорите за договора за мир. След това го оставя на най-трудния пост като пълномощен министър. Но това не е политическо повишение, Симеон Радев има дарбата да бъде дипломат и да бъде убедителен. Но той не е само от хората, които умеят да пишат и говорят, той е умеел да слуша за разлика, от някои негови колеги. Не се е подавал на чувствата в дипломацията. Бил е уравновесен като характер и това е влияло на неговата дипломатическа дейност", подчерта Георги Марков.

Доц. д-р Тодор Чобанов, зам-кмет на СО с Райна Дрангова, внучка на полковник Борис Дрангов, участник в няколко войни, вкл. и Първата световна

Снимка: Bulphoto

Вижте още снимки >>