Не трябва да се гледа на инвеститора като на някакъв злодей, който непременно идва да разруши този обект. Това новият заместник-министър на културата Бойко Кадинов каза по повод проекта за преустройството на централните хали в София.

Проектът на "Кауфланд" е представен пред експертния съвет към Министерството на културата. По думите на Кадинов проектът е приет с "високо мнозинство", но със забележки. Предстоят срещи с възложителя да се завършат процедурите и изискванияте за да се създаде един финален документ, каза още Бойко Кадинов.

По думите му подобен тип примери могат да бъдат видени в Барселона и Будапеща.

Заедно с професионалните гилдии, трябва да започнем да отваряме прозорците, каза още заместник-министърът.

"Ще искаме този път да се извърви отговорно и инвестиционно", заяви той.

По думите му инвеститорът трябва не само да реставрира но и да произведе бъдеще.

Емблематичната сграда в центъра на София е частна собственост от 1999 г. От "Спаси София" са против проекта на "Кауфланд" за превръща на халите в "безличен супермаркет" и организираха протест миналото лято. Против намерението за настаняване на супермаркет се обявиха и от Съюза на архитектите в България. Те обявиха още, че подготвят икономически анализ за стопанисване на сградата с цел запазване на основната ѝ функция, както и начини за запазване на разнообразните и малки бизнеси в нея.