Протестиращите образуваха жива верига тази вечер пред Централните хали в столицата с искане сградата да бъде запазен като културна ценност и да не се допуска да се превърне в супермаркет. Протестиращите призоваха Министерството на културата да не съгласува подобен проект преди да се направи обстоен анализ.

Вижте снимки >>

Акцията е на "Спаси София". Според тях външният вид на Централните хали е в добро състояние и нищо не налага промяна на функциите му от закрит пазар с множество малки търговци, да се превърне в безличен магазин като много такива в страната.

Снимка: Булфото

На място дойде и служебният министър на културата Велислав Минеков, но двете страни се оказаха на противоположни мнения. Минеков обясни, че няма възможност да спре проекта заради факта, че Централните хали са частна собственост.

"Тук трябва да има реставрация и поддържане на тази собственост", каза Минеков.

Снимка: Булфото

"Инвеститорът да не води процеса на тъмно, а да се съобрази с мнението на обществото", призова общинският съветник Борис Бонев от "Спаси София".

Протестиращите поискаха и Столичната община да вземе отношение по темата.

Снимка: Булфото

Централните софийски хали са един от най-старите търговски комплекси у нас, създадаен през далечната 1911 г. по проект на архитект Наум Торбов. Като архитектура сградата съчетава в себе си рядко срещания дотогава стил "неовизантика" и далеч по-модерния "сецесион". Освен на времето, сградата устоява и на бомбардировките в столицата през 1944 г.

През 1988 година Халите са затворени за реконструкция и обновление. През 1995 г. получава получава статут на паметник на културата от национално значение. През 2000 г. Халите отново отворят врати, след като израелската компания "Ащром" направи смесено дружество със Столична община и инвестира в запазването на емблематичната сграда. По-късно общината продаде своя дял и днес регистрираната вече в Кипър компания "Ащром" е едноличен собственик на капитала. Паркингът при сградата обаче е общинска собственост.

Снимка: Булфото

 Сделка или не

Миналата седмица стана ясно, че германската търговската верига "Кауфланд" има инвестиционни намерения към Халите и са готови да дадат 50 млн. лв. за реставрация и реконструкция, за да я наемат, като обещават, че ще запазят облика на сградата. Фирмата е сключила предварителен договор за покупката на сградата от настоящия собственик "Ащром".

Идейният проект

Процедурата е задействана по времето на третия кабинет на Бойко Борисов. За първи път инвестиционното предложение е разгледано на заседание на СЕСОНКЦ на 26 февруари 2021 г. С решение на Експертния съвет тогава е препоръчано на министъра на културата да не съгласува инвестиционния проект в представения вид, тъй като са направени редица препоръки. Поискано е да се запазят автентичният вид на железните колони, да се представят няколко варианта на  идейния проект за реконструкция, както и да се отворят всички входове на сградата за достъп.

На 19 юли СЕСОНКЦ разглежда за втори път направените от инвеститора промени, които са представени от арх. Мария Попмаркова, която е наета от "Кафланд" да изработи идейния проект за преустройството. Той предвижда по външния вид на сградата нищо да не се променя.  Ще бъдат отворени за клиенти  2 от четирите входа на сградата, което е част от препъни камъка за получамане на благословията на Министерство на културата. А причина за двата входа е изискванията за контрол на достъпа и мерките за сигурност, посочва Попмаркова.

Предложението е отворени за клиенти да останат централният вход откъм бул. "Мария Луиза" и този откъм ул. "Пиротска". Входът откъм ул. "Вашингтон" ще се използва само за зареждане, а този откъм ул. "Екзарх Йосиф" ще остане затворен, както е и в момента, заради близостта на трамваите и голямата денивилация на терена. Всъщност входът откъм ул. "Екзарх Йосиф" и сега не е отворен, пък и по-възрастните софиянци не помнят кога е бил ползван.

Железните колони ще бъдат запазени в автентичния си вид, каквато е препоръката на експертите. Фонтанът също остава в централното фоайе и ще бъде възстановен по чертежите на арх. Торбов. Няма да има намеса по фасадата и покрива на сградата с  изключение на подмяна на компрометираната ламарина. Изграденото второ ниво по време на реконструкцията от края на миналия век ще бъде премахнато, предвижда проектът на "Кауфланд".

Рампата за зареждане на магазина обаче се оказва препъни камък в реализацията на проекта на "Кауфланд". Причината - рампата е изградена през 60-те и 70-те години на миналия век за малки камиони и през нея не може да влизат тези, с които се зареждат сега останалите магазини на веригата.

Затова "Кауфланд" предлагат два варианта. Единият предвижда да се удълбае с около 50 см, а другият - нова покривна плоча, с което ще се повдигне сегашното ниво, но пък ще се наруши симетрията на сградата. Експертният съвет настоява да не се пипа нищо и да се използват малки камиони за зареждане на хипермаркета. От обясненията на арх. Попмаркова обаче става ясно, че "Кауфланд" не са готови на тази отстъпка, защото няма да бъде рентабилно и магазинът няма да може да се самоиздържа.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photo

Докъде стигна

Националния институт за недвижимо културно наследство към Министерството на културата няма положително становище за преустройството на Халите, а то е необходимо, тъй като Централните хали са паметник на културата с национално значение.

Служебният мминистъра на културата проф. Велислав Минеков счита, че сградата има нужда от "огромен ремонт и реставрация", каквото е преобладаващото мнение. Неговото ведомство и Столична община обаче няма да отстъпят от запазването на духа, архитектурата и функциите на сградата.

От Столична община вече заявиха, че към момента при тях няма внесено искане нито от "Ащром", нито от "Кауфланд" за преустройството на Халите в супермаркет, защото все още не са приключили всички съгласувателни процедури с Министерството на културата.

Снимка: Булфото

Аргументи срещу сделката

"Изцяло се променя и функцията на сградата - от закрит пазар с множество малки търговци Халите ще се превърнат в поредния безличен супермаркет. Това е лоша новина за северните части на центъра, които и без друго сериозно изостават от южните и имат нужда от смислени инвестиции, които да привличат и задържат хората в района" - такава е позицията на "Спаси София".

"Сградата е частна, но е паметник на културата от национално значение и затова собственикът ѝ има дълг пред обществото да я запази и реставрира, а не да я превръща в безличен обект", категорични са активистите.

"Спаси София" настоява идейният проект за преустройство на халите да бъде публично представен и подложен на обществено обсъждане. Според проф. Минеков германската верига трябва да убеди обществото, че проектът им е добър.

Към момента обаче в предложения проект не са изпълнени всички предписания на Националния институт за недвижимо културно наследство. А докато не се удовлетворят всички изисквания за адекватното опазване на сградата и нейната история, докато не се гарантира запазването на нейната автентичност и дух по адекватен начин, не може да има съгласуване, се казва в становището на Министерството на културата

Няколко експерти вече се обявиха срещу инвестиционния проект, защото не се запазва духа на и атмосферата на тази знакова за София сграда.

Междувременно вече има петиция за запазването на сградата на Централни хали като закрит пазар на дребни търговци.

 

Снимка: Булфото

Но кой ще инвестира в поддържане на този паметник на културата, който отдавна има нужда от ремонт? А трябва да признаем, че ако трябва да се върнем в миналия век, по времето на социализма, Централните софийски хали бяха голям супермаркет, а на втория етаж имаше стаи, в които бяха управата и служители, свързани с логистиката, фактуриране на стоките и счетоводството на този търговски обект.