Гepмaнcĸaтa вepигa xипepмapĸeти "Kayфлaнд", ĸoятo иcĸa дa пpeвъpнe Цeнтpaлнитe xaли в Coфия в cвoй мaгaзин, е преработила проекта си за реконструкция на сградата и го е внесла отново в Националния институт за недвижимо културно наследство, съобщи "24 часа".

В новия проект компанията се отказва от идеята да промени из основи товарната рампа от задната част на сградата, което беше свързано с изкопни работи, съобщи Тодор Левенов, ръководител на направление "Нови проекти и модернизация в компанията.

Това беше и една от основните забележки на специализирания експертен съвет към Министерството на културата, която в новия проект е отстранена. Причината е, че сградата е построена върху част от антична Сердика и със сигурност едни изкопни работи ще се стигне до разкриване на археология, която така или иначе ще стопира проекта за модернизация за неизвестен период от време.

"Отказахме се от това да понижим нивото на товарната рампа, ще отстраним само надземната плоча и магазинът ще се зарежда не от стандартните ни камиони, а само от товарни коли, които са съобразени с ограниченията за превозни средства в таи част от центъра на столицата", каза инж. Асен Костадинов, проектен ръководител.

Освен това при преработване на околното пространство там ще се изградят нови паркоместа и от сегашните 65 те ще се увеличат с още 10-12, каза той.

Направени са и редица промени в интериорното пространство. Предвидено е освен с дизайнерска стълба изкачването до галерията да става и с изцяло остъклен асансьор. В галерията както и в предишния вариант на проекта ще бъдат разположени места за хранене и за отдих. Бюджетът за реконструкцията остава както преди 50 млн. лв. Компанията създаде и сайт за проекта: www.sofia-hali.bg, от който занапред гражданите ще могат да научат повече подробности за предстоящата модернизация.

Очаква се тя да приключи 6 до 8 месеца, след като компетентните органи дадат разрешението. Няма обаче законов срок, в който Министерството на културата и подопечният му НИПК да се произнесат. Обикновено те свикват заседание на специализиран експертен съвет, на който се обсъждат такива проекти, но датата все още не е обявена, показва справка на сайта на МК.