Софийската районна прокуратура обвини 37-годишния Захари Шулев, проявил особена жестокост към куче, съобщиха от държавното обвинение.

Оттам информират, че са събрани доказателства, че за времето от 23:45 часа на 23 октомври до 02:42 часа на 24 октомври в софийския квартал "Карпузица" обвиняемият с инициали З.Ш. е причинил тежко или трайно увреждане на животното, като деянието е извършено по особено мъчителен за него начин.

Мъжът остава в ареста за 72 часа. Предстои прокуратурата да поиска постоянния му арест.

Ако бъде признат за виновен 37-годишния Захари Шулев, го грози лишаване то свобода от 1 до 3 години и глоба в размер на от 2000 до 5000 лв.

В четвъртък вечерта се проведе протест пред дома на мъжа в квартал "Карпузица" в София. На място пристигнаха хора от различни краища на страната. Събралите се настояха за бърза реакция от институциите и справедливо наказание. Соченият за извършител на престъплението  има криминална регистрация за шофиране в нетрезво състояние.

Кучето Мечо е открито в безпомощно състояние. "Имаше порезни рани, преден счупен крайник, други наранявания и отоци. Всички хора, които познават кучето, казват, че това не е единичен случай на побой над Мечо", обясни Пламена Дочева от Animal Rescue.

Тази сутрин пред NOVA говори жената, подала сигнал до Animal rescue за кучето и жестокостта, която му е била причинена. Тя не е познавала мъжа, преди да намери Мечо "пребит и в ужасяващо състояние, оповръщано". По думите й всички хора от квартала знаели за деянията на мъжа, но се страхували и мълчали.

Жената разказа, че е изчезнало и друго куче от квартала - Макс. Хората в "Карпузица" и друг път са ставали свидетели на насилие над животни - бесени котки, разчленени кучета, казва още жената.