Паметникът на прочутия сатирик Радой Ралин в София осъмна наметнат с топла жилетка. Неизвестен шегаджия се погрижи за бронзовата му отливка в студеното време. Тя се намира пред бившето кино „Изток”.

В социалните мрежи, читатели веднага припомниха, че навремето писателят бе известен с ужаса си от настинки и винаги се обличаше топло, за да не се разболее.

Паметникът на Радой бе поставен преди 7 години в оживения район и е съвсем близо до мястото, където живееше писателят. Монументът е дело на скулптора Георги Чапкънов, който му беше близък приятел.  На нея сатирикът е с разтворени ръце към хората - такъв, какъвто бе приживе. Дланите му са празни - в знак на това, че Ралин беше истински безсребърник. 

На негово име е наречен площадът пред бившето кино „Изток“ срещу хотел „Плиска“ в София.

По думите на автора, статуята в цял ръст и естествени размери е с разперени ръце и открити длани, с което изразява „щедрост на откровенията“.

Снимка: Булфото

На сутринта, след откриването на паметника, при букетите се появява лист с надпис: „Радой Ралин – будната съвест на народа, при комунистическото Мракобесие“. Често минаващите покрай скулптурата младежи си правят „Здрасти“, като допират ръце. На сатирика е наименуван връх Радой Ралин на остров Ливингстън в Антарктика.