"Демократична България" печели изборите за кметове в 8 столични района след балотажи с представители на ГЕРБ-СДС. 12 районни кметства в София ще бъдат ръководени през следващите четири години от коалицията ГЕРБ-СДС - 11 след балотажите плюс Банкя, спечелена на първия тур. БСП печели в един район, а независими кандидати в два (единият подкрепен от БСП). Трети независим ще управлява район Кремиковци.

Ето избраните районни кметове след балотажите*:

Подуяне: Ева Митова (ГЕРБ-СДС)

Искър: Ивайло Цеков (ГЕРБ-СДС)

Лозенец: Константин Павлов (ДБ)

Нови Искър: Даниела Райчева (ГЕРБ-СДС)

Витоша: Теодор Петков (ГЕРБ-СДС)

Младост: Стефан Стефанов (независим, подкрепен от БСП)

Люлин: Милко Младенов (ГЕРБ-СДС)

Сердика: Тодор Кръстев (ГЕРБ-СДС)

Оборище: Николай Александров: (ДБ)

Възраждане: Савина Савова (ГЕРБ-СДС)

Красна поляна: Иван Чакъров (ГЕРБ-СДС)

Надежда: Димитър Димов (ГЕРБ-СДС)

Илинден: Иван Божилов (ГЕРБ-СДС)

Панчарево: Николай Гюров (независим)

Овча купел: Ангел Стефанов (ДБ)

Красно село: Росина Станиславова (ДБ)

Слатина: Георги Илиев (ДБ)

Връбница: Младен Младенов (ГЕРБ-СДС)

Триадица: Димитър Божилов (ДБ)

Изгрев: Делян Георгиев (БСП)

Студентски: Петко Горанов (ДБ)

Средец: Трайчо Трайков (ДБ)

На първи тур Рангел Марков (ГЕРБ-СДС) бе преизбран за кмет на Банкя с 61,83% от гласовете. Тогава за кмет на Кремиковци бе избрана независимият кандидат Лилия Донкова - с 60,37% от гласовете. Тя бе подкрепена от ГЕРБ, СДС и ВМРО.

Какви са приоритетите на ДБ

"Децентрализация на управлението и на бюджета - върху това ще се фокусираме", подчерта пред програма "Хоризонт" на БНР Атанас Атанасов, съпредседател на ДБ.

"Нашето присъствие е много важно и затова ще искаме децентрализация на управлението... Протестният вот в София е преобладаващ", изтъкна Атанасов.

Има ли грешки в протоколите

360 от 1 611 секционни избирателни комисии са предали успешно протоколите в Общинската избирателна комисия в София. В зала "Арена Армеец" членове на 110 комисии изчакват да предадат изборните книжа, информира председателят на комисията Полина Витанова, цитирана от БНР.

"Почти няма грешки в протоколите. Грешките са от такова естество по отношение на грешно пренасяне, забравили са да впишат и да преброят бюлетината-образец или сгрешената в контролата на неизползваните бюлетини. Всъщност бюлетините, които са извън избирателната кутия, са повечето грешки. На този етап върви бързо процесът. Предполагам, че ако върви така, в следващите до 5 часа, ако всичко е наред с тази бързина и с това темпо, би трябвало да приключи", обясни Витанова.

Защо в залата не бе допуснат човекът на Манолова

Председателят на инициативния комитет на Мая Манолова Никола Вапцаров пожела да присъства в зала "Арена Армеец", за да няма манипулиране на вота. Полина Витанова обяви, че ще свика заседание, на което да бъде решено дали да бъде пуснат в залата. Тя подчерта, че при отчитането на протоколите от избрания ден в зала "Арена Армеец" има представители на БСП и на Демократична България.

"В това си качество, съгласно Изборния кодекс с решение на ЦИК, както и методически указания на ЦИК за общинските избирателни комисии, той (Никола Вапцаров) няма право да присъства в залата", каза още Витанова.

При 100% обработени протоколи, резултатите от местните избори в София са окончателни, категорична е Полина Витанова.

"Който смята, че има сериозни нарушения и основание за касиране на изборните резултати, то следва да обжалва нашето решение в 7-дневен срок от обявяването му пред Административния съд на София-град.

*Подредбата на районите е като тази на ЦИК