Заради неправилно поставен кабел кабинка от Симеоновския лифт едва не падна на шосето. Инцидентът е станал вчера по обед и е заснет от шофьор, който е преминавал под лифта, съобщи БНТ. От фирмата оператор - "Витоша ски",  съобщиха, че заплитането е станало при провеждане на техническо изпитание с пълно натоварване на кабинката.

Кабинката на лифта за "Алеко" се заплита в намиращ са наблизо електропровод, на метри над преминаващите автомобили по Симеоновско шосе. Кабинката се залюлява силно като застава в хоризонтална позиция, а от нея започва да изпада пясък.

Стълбът за електричество на улицата също се разклаща заради опъването на кабелите. В непосредствена близост е двора на една от къщите във вилната зона.

"Минавах с колата и видах случващото се. Кабината още се въртеше. Мисля, че след около 3-4 минути спряха кабината, след като разбраха какво се случва. Мисля, че лифтът се беше откачил от въжето. Една от кабините се беше закачила за кабелите и се уплаших и реших да се обадя. Не съм сигурен дали е имало хора вътре", разказва шофьорът очевидец, който подал сигнала.

От "Витоша ски" съобщиха, че инцидентът е станал при изпитание на съоръжението от Агеницята по метрология, като е тествана напълно натоварена кабинка, но без хора вътре. От дружеството са сезирали всички компетентни институции за неправилно поставения кабел и настояват да се направи проверка на цялото трасе за предотвратяването на бъдещи инцидента.

От Агенцията по метрология заявиха за БНТ, че по време на изпитванията кабинката се е оплела в електрически проводници, които не са част от лифтовото съоръжение, като хващачът на кабинката е приплъзнал.

Служителите на агенцията са изготвили предисания. Те са свързани с визаулния и магнитно-индукционен контрол на транспортното въже, възстановяване на работата на един от електромоторите и изчистване на зоната от препятствия. Оттам уточняват, че съоръжението ще бъде годно за експлоатация след като посочените предписания бъдат изпълнени.