Инцидентът станал в неделя сутринта, докато бащата и двете му деца - момченце на 5 години и 6-годишно момиченце, пътували с въженото съоръжение, за да карат сноуборд.

В един момент, малко след междинната станция, момченцето станало за момент и се подпряло на вратата, при което тя внезапно се отворила и то полетяло, разказа бащата. Според  Радослав Пеев от "Витоша ски" обаче височината е между 3 и 4 метра.

След инцидента родителят веднага слиза на междинна станция и се връща пеша за момчето, а пристигналите планински спасители установяват, че малкият Влади е невредим, но въпреки това е откаран в "Пирогов". Там той е прегледан и изследван от няколко специалисти, които констатирали, че не се налага да остане за лечение в болницата.

"Детето не е пострадало като по чудо", коментираха медиците в болницата.

Кабината на лифта е свалена от въжената линия и запечатана, а цялото съоръжение временно е спряно.

Бащата на петгодишния Владислав категорично отрече да са оказвали натиск на вратата на кабината да се отвори.

"Вратата се отвори от вътрешната страна и направо го видях като падна със задно салто надолу по очи, приблизително от 8 метра", разказа бащата Любомир Станков пред bTV.

Владислав бил прав до вратата, а бащата му оправял обувките, когато вратата се отворила.

Според представителите на ски лифта обаче върху вратата е оказан силен натиск.

"Според нас е упражнен натиск на вратата, за да се случи това. Има табелки да не се упражнява натиск. Той е бил с баща си и с още едно дете, не можем да кажем колко голям натиск са упражнили, достатъчно е бащата да е натиснал и двете деца вътре да са се борили. Не може лесно да се отвори една врата. Вътре е имало борба. Не е възможно да има технически проблем, защото кабината щеше да го има проблема още в станцията, а не чак долу", заявиха от „Витоша ски”.

Бащата обаче е категоричен, че в кабинката не е имало никакво боричкане и за него е необяснимо отварянето на вратата.

"От „Витоша ски” лъжат безцеремонно. Те съсипаха цяла планина. Оказва се, че аз съм се опитвал да си самоубия детето. Владо е 5-годишен, дори имам спор със себе си дали се е облегнал. Дори да се облегнеш, тази врата не може да се отвори отвътре, като бяхме 16-17-годишни от келешлък сме опитвали да отворим врата със силен натиск и не става”, каза още Станков, който уточни, че ще си търси правата и ще съди концесионера.

Агенцията за метрологичен и технически надзор започна проверка, която трябва да приключи до 7 дни. Те ще проверяват заключващия механизъм на свалената кабина, както и на останалите.

Столичната дирекция на МВР също проверява случая.

Междувременно бащата написа и гневно писмо във Фейсбук, в което обяви война на "Витоша ски":

"Вие, господа, сте нагли до безобразие! Вместо да се извините, вие вменявате вина в един от най-настървените и стари витошкари! Обещавам ви, НЕуважаеми господа, да ви прецакам благата концесия, защото вие дори не се грижите за това, което е оцеляло на Витоша! Преди няколко дни падна лавина и УБИ двама човека и всички в купом ( плюс медиите), дали поради невежество или умишлено, не съобщихте къде падна тази лавина".

Той твърди, че лавината, която уби двама млади мъже на Витоша преди дни, е паднала на около 150 метра над плацовете, на които се учат децата от ски учителите на концесионера.

"Лавината падна, защото цяла Витоша е занемарена и изоставена! ", заявява още Станков в писмото.