Това съобщиха от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), след като миналата седмица собственикът на лифта "Витоша ски" обяви, че проверката на агенцията е приключила с категоричното заключение, че съоръжението е в пълна техническа изправност.

От ДАМТН обаче заявиха, че до момента не са излизали с такова категорично становище, цитирани от в. "Сега".

Кабина 111 и още три кабини от лифт "Симеоново" са запечатани, защото създават риск, докато всички останали кабинки, проверени от инспекторите на ДАМТН, са годни и могат да се експлоатират. Въженото съоръжение като цяло може да работи без въпросните кабинки.

Сега държавното ведомство чака от австрийския производител на лифта "Допелмайер", доставил съоръжението през 1983 г., отговор на поставени въпроси и допълнителна техническа документация, която да потвърди дали заключващия механизъм отговаря на параметрите, проектирани от производителя.

Запитването е пратено на 28 януари и в него агенцията иска да знае дали може врата с ненапълно задействан заключващ механизъм да бъде отворена отвътре при натиск. Друг въпрос е за това има би възможност при блокирал заключващ механизъм на вратата на кабинка от лифта да не се задейства индикатор за проблем.

ДАМТН се интересува и дали е възможно защитата на заключващия механизъм на враната да бъде премахната по време на движение на кабинката.

До десет дни, след като получи отговорите на тези въпроси, Агенцията за метрологичен и технически надзор ще може да излезе с експертно становище дали спрените от движение кабинки може да бъдат пуснати отново в експлоатация.

На 24 януари 5-годишният Владислав Станков падна от кабинката на лифта от 8 метра височина и като по чудо снегът спаси живота му. Бащата на детето Любомир Станков категорично отрече да са оказвали натиск на вратата на кабината да се отвори и заяви, че ще съди "Витоша ски".

Спряха и "Картала"

Междувременно от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор съобщиха, че са спрели временно от експлоатация въжената линия "Картала". Причината за това е, че на лифта не е извършен периодичен технически преглед. Наложена е забрана за ползването му, докато не се установи дали е технически изправен и безопасен за експлоатация.