Столичната община е готова да посрещне зимния сезон. За това увери заместник-кметът по екология Десислава Билева, която днес провери готовността за работа на почистващите фирми.

С 10 фирми е сключила тази година договор Столичната община за поддръжка и почистване на пътищата. Осигурени са над 330 машини - големи, за основните пътища и по-малки - за кварталните улици в София. Осигурени са и 23 хиляди тона смеси за обработка на пътищата.

От инспектората заявиха, че ще бъдат много стриктни към почистващите фирми. За миналата година не са им платени 205 хиляди лева, защото не са си свършили добре работата. От Столичната община увериха, че разполагат с достатъчно средства за тазгодишното почистване. "Всяка година в бюджета и план-сметката на общината се заделят пари за зимното почистване.

За 2021 година сумата е 26 милиона и 300 хиляди лева, до момента са изразходени над 90% от средствата. Сега ще внесем новата план-сметка за 2022,2023 година и със средствата, които са предвидени в нея, ще се справим. План-сметката ще бъде качена за публично обсъждане и ще предложим сумата да бъде 28 милиона и 300 хиляди лева за новата година", заяви Десислава Билева, заместник-кмет по екологията в Столична община.