Ако те не бъдат изградени до две години обаче „ще имаме нужда от балираща система”, каза главният архитект на София Петър Диков, предаде БГНЕС. Той коментира, че въпросът с гробищата е много сложен. Столичният град разполага само с едно централно гробище и две по-малки – „Бакърена фабрика” и „Малашевци”. На практика по-бързо развиващата се част - югоизточната, няма място за починалите си жители.
Новите гробищни терени ще са разположени близо до Врана и при Института по почвознание „Пушкаров”.
Според Диков това е най-доброто решение за града и гробището ще бъде изградено на терен от 700 дка. Мястото е достатъчно голямо, за да реши проблема за около 40 години, като се предвижда покойниците от южните квартали да се погребват там, а не в „Малашевци“. „Човек трябва да ходи поне един път месечно на гробище, защото по този начин ще разбере, че всичко е тленно“, коментира той.
Главният архитект обеща четири нови природни парка на софиянци. Единият е Източният парк, който се намира между ж.к. „Младост“ и ж.к. „Горубляне“. Ще се развиват и Западният парк, който досега е реализиран само в рамките на 10 % от капацитета си и Хидропарк Искър.
На юг от жк „Хладилника“ до Околовръстния път също ще се изгради парк. За общината остава големият проблем с отчуждаването. Само за миналата година общината е дала 46 млн.лв за отчуждаване, а от началото на годината до момента средствата възлизат на 20 млн.лв.Общината обмисля и въвеждането на строителна забрана в райони, в които не са застроени.