Русе се възстановява след вчерашния пороен дъжд, който за кратко време превърна част от улиците на града в реки.

Особено зрелищна беше гледката по бул. "Христо Ботев", който изглеждаше като плавателен канал, а кадри в социалните мрежи показаха редица закъсали коли, като някои от собствениците дори се бяха качили на покривите на превозните си средства.

Дъждът се изля точно в час пик. Стихията продължи от 17:30 до 18:10 ч. Отчетени са количества 45 л. на кв. м за час, което е близо до екстремните нива от 50 л на кв. м за час.

"За съжаление това се получава при всеки един по-сериозен дъжд, както беше във вчерашния ден. С нетърпение очакваме ремонтите на ВиК. Канализационната мрежа е стара. Като дете си спомням, че тичах точно по такива периоди, когато имаше дъжд около същите места. Виждаме, че за 40 години не се е променило", коментира в "Тази сутрин" по bTV Димитър Наков, зам.-кмет по комунални дейности.

По думите му тръбопроводите в града работят, но диаметърът им е недостатъчен. Шахтите също се чистят постоянно, увери той.

Предстои ремонт на ВиК, който русенци очакват с нетърпение, каза още Наков. Междувременно днес ще се оправят щетите в част от бул. "България" в града, където заради пороя се е изсипала земна маса.

Снимка: bTV

Вчера освен градския транспорт бе блокиран, имаше огромни задръствания, но блокирана бе и Бърза помощ. 

Наводни се и площадката на Спешна помощ в града.

"Когато площадката бе наводнена нямахме сигнали за животозастрашаващи ситуации. Винаги при обилен валеж се случва така. Водата се стича от близкия жилищен квартал. Има случаи, в които се наводнява и сутеренът на сградата", разказва пред Нова телевизия д-р Иванка Маринова директор ЦСМП-Русе.