Порой удави Русе и парализира града в час пик днес, съобщават местни медии.

Проливният дъжд се изсипа около 17.30 часа и за половин час превърна улиците на крайдунавския град в пълноводни реки. Автомобилите останаха блокирани наполовина във вода, а шахтите избиха заради огромното количество валежи. В по-ниските части под вода бяха и тротоарите. На най-критичните места бяха изпратени екипи на пожарната, които да помогнат на закъсалите, съобщава rusemedia.com.

Снимки: Даниела Димитрова, БНТ

Канализацията явно не можеше да поеме водата, която заливаше уличните платна, което пък на свой ред предизвика масови задръствания. Традиционно най-неприятна беше ситуацията по булевардите "Хр. Ботев", където се появиха и позабравените "гейзери", и "Липник", но хората масово се оплакваха, че почти навсякъде са се образували малки езера. Има сигнали за наводнени избени помещения в жилищни блокове, добавя tvn.bg.

В социалните мрежи също се появиха кадри от пороя. Куриозът беше видео с кану на бул. "Христо Ботев", който свързва големите квартали "Дружба" и "Чародейка" с централната част на Русе. При почти всеки по-сериозен или проливен дъжд булевардът се наводнява. Находчив младеж обаче е намерил решение за преминаване по този път в подобни случаи, докато автомобилите са закъсали във водата.

По данни на метеоролозите, в града са се изсипали 23 литра дъжд на квадратен метър. Екипи от общинската служба са изпратени да отворят уличните шахти, за да може водата да се отече по-бързо.

Има наводнени мазета и дворове.